İşletmelerin lojistik faaliyetlerinde dış kaynak kullanımı: Trakya Bölgesinde faaliyet gösteren işletmeler üzerinde bir inceleme
Outsourcing in logistics activities of the companies: A survey upon the companies in Trakya Region
- Tez No: 241016
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEVİN ÜZEREM ALTUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lojistik, Dış Kaynak Kullanımı, 3 PL, Logistics, Outsourcing, 3 PL
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısından sonra, küreselleşmeye bağlı olarak dünya pazarlarında yaşanan gelişmeler, hız, esneklik ve maliyet kavramlarının önemini bir kat daha arttırmıştır. Bu bağlamda; özellikle işletmelerin temel yetkinlik alanları dışındaki yatırımlardan kaçınarak, maliyetleri azaltma ve enerjilerini kendi uzmanlık alanlarına yöneltme isteği dış kaynak kullanımının (outsourcing) doğmasında ve gelişmesinde önemli rol oynamıştır. Dış kaynak kullanımı ilk zamanlarda sadece temizlik, yemek, ulaşım gibi işletmenin uzmanlık alanı dışındaki faaliyetler için kullanılmaktaydı. Zaman içinde dış kaynak kullanımının kapsamı giderek genişlemiş ve günümüzde işletmelerdeki birçok faaliyet dış kaynaklardan sağlanır duruma gelmiştir. Büyük bir maliyet unsuru olan lojistik faaliyetler de bu gelişmelerden etkilenmiş ve sonucunda lojistik aktivitelerde dış kaynak kullanımı giderek yaygınlaşmıştır.Bu tez üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde lojistik kavramı incelenmiş ve lojistiğin tarihsel süreç içindeki gelişimi ele alınmıştır. İkinci bölümde dış kaynak kullanımının uygulama alanları ve lojistik dış kaynak kullanımı üzerinde durulmuştur. Son bölüm olan uygulama aşamasında ise; Trakya bölgesinde faaliyet gösteren işletmeler üzerinde bir anket çalışması yapılmıştır. Bu çalışmada işletmelerin lojistiğe bakış açısı, lojistik aktiviteleri hangi oranda dış kaynaklardan sağladıkları, hangi lojistik fonksiyonların dışarıdan satın alındığı, hizmet alınan firmalarla ne tür sorunlarla karşılaşıldığı ve lojistik firmalarıyla kurulan ilişkilerin düzeyi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Notably after the second half of the 20th century, the changes which have been experienced in the world markets, depending on the globalization, have doubled the importance of cost, speed and flexibility concepts. The companies? aims to avoid investments cost which are not related to their main activities, to reduce general costs and their urge to orient their energies to their main professions, which all have strong relation to those changes just mentioned above, have played active role on formation and development of the outsourcing concept. At the beginning the concept of outsourcing was used only for the activities which were not the main profession of an enterprise such as cleaning, catering and transporting services. By time, the content of outsourcings has been expanded and nowadays many activities of companies have become supplied services from outsourcing. The logistics activities which are subject to high cost, has been affected by those progress and the usage of outsourcing in logistic activities has become prevalent.This thesis has been formed by three chapters. At the first chapter the concept of logistics was examined and the history of the development of logistics was studied. In the second; the areas of outsourcing usage and outsourcing in logistics activities were analyzed. As it is the applied example of this thesis, the last chapter covers a questionnaire which was surveyed on companies in Trakya Region. In the questionnaire, the companies? point of view about logistics, their outsourcing ratio in logistics, logistics function which they receive from outsourcing, kind of problems which enterprises face related to outsourcing service suppliers and the association level of the companies and the logistics firms have been analyzed.