Eğitim örgütlerinde performans yönetimi
Performance management in educational institutions
  1. Tez No: 241163
  2. Yazar: İLKNUR AYYILDIZ BEKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMET BARUTÇUGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Egitim örgütleri, performans, performans yönetimi, Educational Organizations, performance, performance management
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Performans yönetimi dogrudan çalısanların basarıya ulasmalarında etkili bir süreçtir. Bunun yanında dolaylı olarak da çalısanların etkilesimde oldugu kisilerin de motivasyonunu olumlu yönde etkileyecek bir rolü daha vardır. Bu da beraberinde toplu basarıyı getirir. Performans yönetiminin sagladıgı güven ve isbirligi ortamı çalısanların birbiri ile olan iliskilerinde de olumlu sonuçlar dogurur. Performans yönetimi sonucu ortaya çıkan nitelikli egitmenler, nitelikli egitilen bireylerin de mimarı olur. Kaliteli ve nitelikli birey sayısının artması ülkenin sosyal ve ekonomik düzeyinin de yükselmesini etkileyecektir. Bu arastırmanın amacı ilkögretim okullarında çalısan ögretmenlerin performans yönetimi hakkındaki görüslerini belirlemektir. Arastırmada MEB'in performans yönetimi ile ilgili uyguladıgı mevcut sistem ve uygulanması düsünülen taslak halindeki performans ölçüm modeli ile ilgili veriler toplanmıstır. Arastırma ölçegi üç bölümden olusmustur. Birinci bölümde demografik bilgiler; ikinci bölümde MEB mevcut sistem ile ilgili ifadeler; üçüncü bölümde, performans yönetimi modeli ile ilgili ifadeler yer almıstır. İstanbul ili Maltepe ilçesindeki resmi ilkögretim okullarından seçilen örneklem grubunu, bu okullarda görev yapan sınıf ve brans ögretmenlerini olusturmustur. Tarama modelinde olan bu çalısmanın verilerinin toplanmasında ölçek tekniginden yararlanılmıstır. Egitim örgütlerinde performans yönetimi konulu arastırmada su sonuçlara ulasılmıstır: Uygulanan ölçek ile mevcut performans yönetimi ve birinci sicil amirlerinin yeri ile performans yönetimi modeli incelenmis, demografik özelliklere göre bazı farklılıklar oldugu görülmüstür. Mevcut performans yönetim sisteminde okul yöneticisinin rolü ve mevcut performans yönetim sistemi boyutlarında 51 yas ve üzerindeki katılımcılar daha olumlu görüs bildirmislerdir. Egitim-ögretim faaliyetleri boyutunda sınıf ögretmenleri brans ögretmenlerinden daha olumlu görüs bildirmislerdir.
Özet (Çeviri)
Performance management is an effective process for the employees succeeding in their careers directly. Also it has positively indirected role to affect people?s motivation. Thus, it brings corporate success. Relief and co-operation evironment that performance management supplies brings positive consequences in people?s relationships. By performance management qualified educators become the architects of qualified educated people. By means of increasing qualified people, it makes national social and economical level to be increased indirectly. The aim of this research is to determine the elementary schools? teachers? point of view for performance management. In the research, data is gathered related to being applied current system with (Board of Education) MEB?s performance management and draft performance measurement model which is thought to be applied. The research survey is consisted of three chapters. In the first chapter, demographic data; in the second chapter the statements -related to MEB?s current system-; in the third chapter, the statements -related to performance management model- are discussed. The sampling group selected among state primary schools in Maltepe Districts of Istanbul City, consists of classroom and branch teachers working at these schools. The process of data collecting for this research has been carried out by survey technique. The research revealed these results: The survey also examined the profile of current performance management, prime registry manager and performance management model with respect to their demographical properties and revealed some differences. In the current system school manager?s role and aptitude to current system participants 51 and over 51, expressed a more positive point of view. Aptitude to educational activities, classroom teachers expressed more positive point of view than branch teachers.