Effects of data-driven learning on language learning: a study of Turkish learners of English as a foreign language
Veri güdümlü öğrenme yaklaşımının dil öğrenimi üzerine etkileri: Türkiye'deki yabancı dil öğrencileri üzerine bir çalışma
- Tez No: 241789
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHSİN KARAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: aktif ve keşfederek öğrenme, veri yığını, dil başarısı, öğrenci-öğretmen etkileşimi, veri güdümlü öğrenme, tutumlar, farkında olmadan öğrenme, active and discovery learning, corpus, language achievement, teacher-student interaction, data-driven learning, attitudes, inductive learning
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Veri güdümlü öğrenme yaklaşımı, etkin ve buluşa dayalı öğrenme alanında oldukça yeni bir yaklaşımdır. Johns (1991a) tarafından ortaya atılan bu yaklaşım, öğrencilerin veri yığınındaki belli yapıları ve dil kullanımını çözümlerken farkında olmadan öğrenmelerine vurgu yapar. Veri güdümlü öğrenme yaklaşımı öğrencilerin veriye doğrudan ulaşmasını sağladığından, öğrenciler kendilerine özgü anlamları ve kullanımları oluşturabilirler. Öğrenciler öğrenme aşamasında neler yaptıklarının bilincindedirler ve dil ile ilgili araştırmalarını sürdürebilmeleri için uygun becerilerle donatılmalıdırlar (Koo, 2006).Bu çalışmanın genel amacı veri güdümlü öğrenme yaklaşımının Türkiye'deki İngilizce yabancı dil öğrencilerinin dil başarıları üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Araştırmanın özel amacı ise, bu yaklaşımın materyallerde sunulan dil öğelerini öğrenmede ve öğrencilerin bağlama dayalı gözlem becerilerini benzer dil çalışmalarına aktarabilme yetileri üzerinde gözle görülür bir etkisi olup olmadığını anlamaktır. Bu çalışmada veri güdümlü öğrenme yaklaşımı iki açıdan değerlendirildi. İlk önce bu yaklaşımın öğrenme üzerine etkisi deneysel araştırma tasarımı ile ön ve son test kullanılarak ölçüldü. Kontrol grubuna aynı konuları işleyen fakat veri güdümlü olmayan uniteler verilirken, deney grubu veri güdümlü materyallerle çalıştı. Sonuçlar veri güdümlü öğrenme yaklaşımının materyallerde sunulan dil konularını öğrenme üzerinde gözle görülür bir etkisi olduğunu gösterdi. Fakat aynı etkinin öğrencilerin becerilerini benzer dil çalışmalarına aktarma konusunda etkili olmadığı anlaşıldı. Daha sonra öğrencilerin veri güdümlü yaklaşıma göre hazırlanmış materyallere karşı tutumları fikir ölçekli bir anket kullanılarak tespit edildi. Genel olarak, ilgiyi parçadaki kelimelere çektikleri için öğrencilerin veri güdümlü materyallere karşı tutumları olumlu olarak derecelendirildi.
Özet (Çeviri)
The Data-Driven Learning (DDL) approach is relatively new in the area of active and discovery-style learning. Proposed by Johns (1991a), this approach emphasizes inductive acquisition as the learners analyze language use and patterns of specific items in a corpus. The methodology of the DDL approach gives the learner direct access to data so that the learners create their own meanings and uses. Students are in control of their learning and must be given appropriate skills to carry out their language investigation (Koo, 2006).The general aim of this study is to better understand effects of Data-driven (DDL) on language achievement of Turkish EFL learners. The specific purpose of this study is to look closely at whether this approach has a marked effect on the learning of language items presented in the materials, and on the learners? ability to transfer context observation skills to similar language tasks. DDL was evaluated in two respects. First, the learning effect of DDL was measured using experimental research design with pre- and post-tests. The experimental group worked on concordance-based materials, whereas the control group was given corresponding non-concordance teaching units focusing on almost the same language items. The results showed that DDL has a marked effect on the learning of language items presented in the materials, but not on the learners? ability to transfer context observation skills to similar language tasks. Second, the learners? attitudes towards DDL materials were elicited using a questionnaire in the form of an agreement scale. In general, DDL materials were rated highly, particularly as a means of drawing attention to words in context.