The comparison of senior and junior language teachers' awareness of communicative language teaching background theory, in Turkey
Turkiye'deki kıdemli ve genç dil öğretmenlerinin iletişimsel dil öğretiminin teorisi hakkındaki farkındalıklarının karşılaştırılması
- Tez No: 241790
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞADUMAN KAPUSUZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İletişimsel Dil Öğretimi, İletişimsel Beceri, Communicative Language Teaching, Communicative Competence
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Dünyada kabul gördüğü üzere İngilizce farklı maksatlarla, farklı alanlarda her ülkede milyarlarca insan tarafından konuşulan dünya çapında bir dildir. Bu kabulden amaçlı olarak -bir şekilde, insanlar hayatlarının her basamağında İngilizce'ye ihtiyaç duyuyorlar demektir. İngilizce'yi en iyi şekilde öğretmek için, özellikle yabancı dil olarak, aranan yaklaşım ve metodun arkasındaki bu hatırı sayılır sebep bilim adamlarının uzun yıllar boyunca meselesi olmuştur. Bu yıllar boyunca, İngilizce öğretim metodolojisinde çok fazla yaklaşım denenmiş ve bu yaklaşımlar bir çok metoda ve tekniğe liderlik etmiştir.1960'ların sonları ve 1970'lerin başlarından başlayarak, dilin iletişim için olduğu görüşü dil öğretim araştırmaları ve tartışmaları ortamında, dil öğretiminde tutarlı bir şekilde ortaya çıkmaya başlamıştır.İletişimsel Dil Öğretimi dilbilimcilerin, uygulamalı dilbilimcilerin, araştırmacıların ve en sonunda da öğretmenlerin gündemine gelmiştir. Bu yüzden iletişimsel dil öğretiminin bu yıllardan filizlenerek, gelişerek günümüze geldiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Ayrıca bu yıllar boyunca teknikleri denenmiş, geliştirilmiş ve fakültelerdeki gibi öğretmen yetiştirilen programlarda uygulanmak üzere öğretmenlere sunulmuştur.Bu çalışma ise Türkiye'deki kıdemli ve genç dil öğretmenlerinin iletişimsel dil öğretimi hakkındaki farkındalıkları ile uğraşan bir durum çalışmasına dönüşmüştür. Bu tür bir çalışmanın temelinde yatan sebep bu iki gruptaki öğretmenlerin iletişimsel dil öğretimi hakkındaki var olan farkındalıklarını ve bu farkındalık üzerindeki farkları öğrenmektir.Ayrıca kıdemli ve genç dil öğretmenlerinin aynı ortamlarda çalışıyor olmaları da çalışmayı gerekli kılmaktadır.İletişimsel dil öğretiminin, hakkında herhangi bir fikre sahip olmadan, öğretmenler tarafından uygulanabilmesinin imkansız olduğu hesaba katılarak yola çıkılmıştır. Bu karşılaştırmalı çalışmayı uygulamak için ilköğretim okullarından ve liselerden 14 öğretmen incelenmiştir. İnceleme bu iki gurup öğretmenin farkındalıkları hakkındaki bilgiyi bir araya getirmiştir. Çalışmanın sonunda kıdemli öğretmenlerin genç öğretmenler ile karşılaştırıldıklarında iletişimsel dil öğretimi açısından kayıpta oldukları gözlenmiştir. Kıdemli öğretmenler Türkiye'de iletişimsel dil öğretiminin etkisinin tam ortasında çalışmaya başlamış olmalarına rağmen iletişimsel dil öğretimi teorisine yeterince vakıf değillerdir.Bu çalışmanın bulguları otoritelere, araştırmacılara ve öğretmen yetiştirenlere -hizmet içi eğitim açısından da, genel bir anlayış katacaktır.
Özet (Çeviri)
As it is agreed in the world, English is a world wide language that is spoken in every country by billions of people for different purposes in different fields. It is that, purposefully, people need English ?somewhat, in every step of their lives. This considerable reason behind the seeking of the best approach or method for teaching English -especially as foreign language, has been the matter of scientist for many years. Throughout these years in English language teaching methodology researches, it has been tried out remarkably so many approaches that led methods and techniques.Starting from the end of the 60s and early 70s the view of language for communication started to appear in the milieu of language teaching researches and negotiations as a consistent way of language teaching.That was the approach of Communicative Language Teaching was in the agenda of linguists, applied linguists, researches and at last language teachers. So it is not wrong to say that CLT have been germinated -by developing, since these years to present. Also the techniques ?throughout these years, have been tried, also developed and presented to be performed to language teachers in teacher training programmes like in faculties. This study has turned into a kind of case study that is dealing with the awareness of senior and junior language teachers on theoretical framework of communicative language teaching in Turkey. The basic reason for that kind of study is to learn the existing awareness of CLT theory and the discrepancies between these two groups of language teachers on this awareness. Also the need of the study is that senior and junior language teachers are working in same educational settings.It was started out considering the ideal that without having knowledge it is not possible for teachers to perform CLT in their classroom settings. To accomplish this comparative study 14 language teachers from the primary schools and high schools were surveyed. The survey gathered the information about the awareness of these two groups of language teachers. At the end of this study it is observed that the senior language teachers are in loss of theoretical background of CLT comparing to junior language teachers. Even the senior language teachers started to work in the very middle of the impact of CLT in Turkey, they are not enough cognizant to communicative language teaching theory.The findings of this study give a general insight to authorities, researchers, teacher trainers in terms of in-service-training of language teachers.