Ortaöğretimde klasik ve IB programlarını gören öğrencilerin Türk dili ve edebiyatı dersinde olan tutumlarının karşılaştırılması
Comparison of the attitudes in Turkish language and literature lessons of the students in secondary education taking classical and IB programs
  1. Tez No: 241864
  2. Yazar: TUĞBA TAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FÜSUN AKDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe A1 Dil Programı, Türk Dili ve Edebiyatı Dersi Müfredat Programı, karşılaştırma, öğrencilerin edebiyat becerileri, IB Turkish A1, Turkish Language and Literature Curriculum, comparison, students? literature abilities
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Klasik Türk Dili ve Edebiyatı dersi günümüz koşullarında öğrencilerin yazılı ve sözel becerilerini geliştirememektedir. Liselerden mezun olan öğrencilerin belli başlı metinleri okuduklarında, okuduklarını anlamadıklarından dolayı doğru ve güzel yorum da yapamadıkları görülür. Bu çalışmada Türkiye'de devlet liselerinde işlenen Türk Dili ve Edebiyatı müfredat programı ile asıl uluslar arası okullarda işlenilmek üzere ortaya çıkan; fakat öğrencilerin becerilerinin daha da geliştiği gözlemlendikten sonra sadece uluslar arası okullarda işlenmeyip, yavaş yavaş ulusal okullarda da varlığını gösteren; Türkiye'de belli başlı özel okullarda okutulmaya başlanan bir müfredat programı olan Uluslar arası Bakalorya müfredat programı karşılaştırılarak, öğrencilerimizin daha iyi sözel ve yazınsal becerilere sahip olmaları için neler yapılması gerektiği üzerinde durulmuştur. Bu iki programın, öğrencilerin becerilerini ne kadar geliştirdiklerini inceleyebilmek amacıyla öğrencilere anket uygulanmış ve bu anketlerin sonuçları Bağımsız t-Testi ile değerlendirilerek IB eğitimi alan ve almayan öğrencilerin yazınsal ve sözel becerileri ortaya konulmuştur. IB eğitim alan öğrencilerinin %37'si sözel çalışmaları çok iyi yapabileceklerini ifade ederken IB eğitimi almamış öğrencilerin oranı ise %14'de kalmıştır. Yazınsal becerileri karşılaştırıldığında ise IB eğitimi alan öğrencilerinin %38'i çok iyi düzeyde, IB eğitimi almayan öğrencilerin yalnızca %7'si çok iyi düzeyde yazı çalışmalarını yapabileceklerini ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
In todays circumstances the classical Turkish Language and Literature subject can not improve students? literature abilities. It has been observed that the students could not understand what they have read and could not interpret well enough the texts when they graduate from the high schools. In this study the researcher aimed to compare the classical Turkish Language and Literature curricular program that has been practiced in the government schools and the IB program which has been practiced in some schools, all over the world. This comparison will show, what shall be done to improve the students? verbal and written abilities. To see how efficient these programs are, a questionnaire has been answered by the students. Questionnaires results were analysed by the Independent Sample T-test. The results showed how efficient were the students in their verbal and written works. %37 percent of the students who have been studying IB A1 Turkish program stated that they were able to do verbal Works at a very good level. The students? ratio who have not been studying IB Turkish A1 program was just %14 percent. When their written abilities were compared, students studying the IB Turkish A1 program who has ticked the very good level was %38 but despite this, only %7 percent students who have not been studying the IB Turkish A1 program ticked the very good level.