Premenstrual sendrom yakınmaları olan kadınların yaşam biçimlerinin incelenmesi
Examining life style of women who have premenstrual syndrome complaint
- Tez No: 242028
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HİLMİYE AKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kadınlar, premenstrual sendrom, yaşam biçimi, Women, PMS, life style
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Araştırma premenstrual sendrom yakınmaları olan kadınların yaşam biçimlerinin incelenmesi amacı ile niteliksel olarak yapılmıştır. Veriler 18.03.2008 ile 25.10.2008 tarihleri arasında araştırmacı tarafından literatüre göre hazırlanmış soru formu, görüşme formu ve geçerlik-güvenirliği Gençdoğan tarafından yapılmış PMS Ölçeği ile toplanmıştır. İzmir İli Dr Ekrem Hayri Üstündağ Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi jinekoloji polikliniğine başvuran ve kriterlere uygun olan 20 kadınla ses kayıt cihazı kullanılarak derinlemesine görüşme yapılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır.Beslenme ile ilgili olarak görüşme yapılan kadınların yarısının (n=10) öğün sayısı ikidir. Kadınların çoğu (n=12) düzenli spor yapmamaktadır. Kadınların tamamına yakınının (n=18) çeşitli sebeplerle uykusu kesintiye uğramaktadır ve kadınların sağlığını olumsuz etkileyecek kötü alışkanlıkları vardır. Kadınlardan bazıları (n=5) günde bir paket sigara içmektedir. Günde yedi fincan ve üstünde çay içenler dokuz kişidir. Görüşme yapılan kadınların çoğu (n=15) eşi veya sevgilisiyle iletişim problemi yaşamaktadır. Kadınların çoğu (n=13) evdeki sorunların kendilerini strese düşürdüğünü belirtmişlerdir. Kadınların kendiliğinden olması gereken sağlık kontrollerini yaptırmadığı görülmüştür.PMS yakınması olan kadınların beslenme, spor, uyku, sağlıklarını olumsuz etkileyen alışkanlıklar, iletişim, duygusal durum, sağlık tutumu ve stres durumları gibi konularda eğitim ve danışmanlık gereksinimleri olduğu görülmüştür. Sağlık çalışanlarının PMS yakınmaları olan kadınlarla birlikte ailelerini de kapsayacak şekilde eğitim ve danışmanlık yapmaları önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The research was made qualitatively aiming to examine the life forms of women who have complaints about premenstrual syndrome. The datas were collected by interviews made deeply with twenty applicants chosen in suitable criteria from preclinical gynecology service of the Dr. Ekrem Hayri Üstündağ Gynecological and Birth Hospital at İzmir by using a voice recorder with questionnaire prepared by the researcher acccording to literature, interview form and PMS scale which validity and reliability have done by Gençdoğan, between 18th March and 25th October of 2008. The descriptive analysis method was used in the evaluation of datas.The half of women (n=10) interviewed about feeding habits have two times of meal a day. Most of the women (n=12) don?t play sports regularly. Almost all of them (n=18) have sleeping problems and harmful addictions that effect their health. Some of the women (n=5) smoke twenty cigarettes a day. The number of women drinking over seven cups of coffee and tea a day is nine. Most of women (n=15) have lack of communication with their husband or lover. Most of them (n=13) thought about their home-based stress. It?s also shown that they don?t care about routine check-ups.Women having complaints about PMS need education and counseling about feeding, sports, sleeping, habits, communication, sensitivity, healthcare and controlling their stress. Medical profession should educate and advise not only the women who have complaints about PMS but also their family?s together.