Demir eksikliği anemisinde elektrofizyolojik değişiklikler
Electrophysiological changes in iron deficiency anemia
- Tez No: 242287
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HULUSİ KEÇECİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Demir eksikliği anemisi, periferik sinir sistemi, elektrofizyolojikinceleme, oral demir tedavisi, Iron deficiency anemia, peripheral nervous system, electrophysiological evaluations, oral iron therapy
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Giriş: Demir eksikliği anemisi en sık rastlanan nütrisyonel problem olarakbilinmektedir. Demirin, beyin enerji metabolizması, nörotransmitter fonksiyonu vemiyelin formasyonunda önemli rol oynaması nedeniyle, demir eksikliği anemisinindavranışsal, gelişimsel ve kognitif bozukluklara yol açabileceği bildirilmektedir.Amaç: Çalışmamızda erişkin popülasyonda, demir eksikliği anemisinin periferiksinir sistemi üzerindeki etkilerinin elektrofizyolojik olarak araştırılması ve periferik sinirsitemi tutulumunu destekleyen olası elektrofizyolojik bozuklukların, bu bozuklukların,uygun doz ve sürede uygulanacak demir tedavisi sonrası geri dönüşümlü olupolmadığının incelenmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntemler: Yeni tanı almış DEA olan ve etyolojiye yönelik herhangi birtedavi almamış olan 52 hasta ve yaşları eşleştirilmiş sağlıklı kişilerden oluşan 30kişilik kontrol grubuna elektrofizyolojik inceleme yapılmıştır. Hastalara 3 ay boyuncaoral demir tedavisi uygulandıktan sonra elektrofizyolojik incelemeler tekrarlanmıştır.Bulgular: Hastaların 38 (%73.07)' inin normal elektrofizyolojik bulgulara sahipolduğu görülürken, 4 (%7.69)' ünde PNP, 10 (%19.24)' unda elektrofizyolojik olarakKTS bulguları olduğu görülmüştür. Üç aylık oral demir tedavisi sonrasında, buhastaların, 1 PNP hastası ile 1 KTS hastası dışında, tümünde elektrofizyolojikdeğerlerin normale döndüğü saptanmıştır.Sonuç: Yetişkin nüfusta saptanan DEA hastalarında, uygun doz ve sürede demirtedavisiyle düzelen nöropatik süreçlerin (PNP ve KTS) saptanması, demir eksikliğianmisinin periferik sinir sistemi tutulum bulgularına sebep olabileceğinidüşündürmektedir. Bununla birlikte, demir eksikliği anemisi ile periferik sinir sistemitutulumu arasındaki olası ilişkinin daha belirgin bir şekilde ortaya konabilmesi ve içindaha uzun süreli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Background: Iron deficiency anemia is known as the most common nutritionalproblem. Owing to the important role of iron in brain energy metabolism,neurotransmitter function and myelin formation, iron deficiency anemia may lead tobehavioral, developmental and cognitive dysfunctions.Objective: Our aim was to investigate the electrophysiological effects of irondeficiency anemia on peripheral nervous system, and to evaluate whether thepossible electrophysiological abnormalities are reversible with the appropriate dosesof iron therapy in appropriate durations, or not.Materials and Methods: Electrophysilogical evaluations were performed to 52patients with newly diagnosed iron deficiency anemia and 30 age-matched healthycontrols. Electrophysilogical evaluations were repeated after 3 months of oral irontherapy.Results: Normal electrophysiological findings were determined in 38 (73.07%) ofthe patients, while 4 (7.69%) patients had polyneuropathy and 10 (19.24%) hadcarpal tunnel syndrome findings, electrophysiologically. Except 1 patient withpolyneuropathy and 1 with carpal tunnel syndrome findings, electrophysiologicalfindings of all patients were found to turn into normal ranges after 3 months of oraliron therapy.Conclusions: The detection of iron responsive neuropathic processes (PNP andIDA) in adult iron deficiency anemia patients led us to think that IDA may causeperipheral nervous system involvement. Nevertheless, further studies with longerdurations are required to reveal the association between iron deficiency anemi andperipheral nervous system involvement.