Morbid obezlerde ILMA ve CTrach ile entübasyonun karşılşatırılması
Comparison of intubation with ILMA ve CTrach in morbid obese patients
  1. Tez No: 243472
  2. Yazar: ZEHRA İPEK ARSLAN AYDIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİLEK ÖZDAMAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Morbid Obezite, ILMA, LMA CTrach, Morbid Obesity, ILMA, LMA CTrach
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Morbid obezler (VKİ > 40); kısa-immobil boyunları, dolgun yanakları, büyük dilleri ve faringeal yağ depolanmaları ile zor ventilasyon ve zor entübasyon adayıdırlar (1,2). Çalışmamızda, hem ventilasyonu hem de entübasyonu kolaylaştırmak amacıyla geliştirilmiş olan; ILMA ve LMA CTrach'i morbid obez hastalarda (VKİ>40); ventilasyon ve entübasyon süreleri, hemodinamik parametrelere etkileri, entübasyon için gerektirdiği manevra sayıları ve postoperatif komplikasyonlara etkileri açısından karşılaştırmayı amaçladık.Çalışmaya elektif cerrahiye alınacak, ASA I-II 64 hasta dahil edildi. Standart monitörizasyon ve anestezi indüksyonunu takiben kas gevşetici uygulandı ve randomize olarak iki eşit gruba ayrılarak entübe edildi.Demografik veriler ve havayolu muayeneleri açısından gruplar arasında fark saptanmadı. Ancak entübasyon süresi LMA CTrach grubunda 78 s fazla bulundu. İlk deneme entübasyon başarı oranları ILMA grubunda %84 ve LMA CTrach %78 olarak farklı saptandı. Toplam entübasyon başarı oranları her iki grupta da %100 bulundu. ILMA grubunda 8 hastada (%25) Chandy manevrası gerekti. LMA CTrach grubunda glottisin gözlenebilmesi için hastaların %56'sında UD manevrası, %22'sinde ise SS manevrası uygulamak gerekti. LMA CTrach grubunda 6 hasta (%19) kör entübe edilmek zorunda kaldı. ILMA grubunda hastaların %9'unda, CTrach grubunda ise %3'ünde özöfagiyal entübasyon tespit edildi. LMA CTrach grubunda postop ilk 12 saatlik dönemde boğaz ağrısı fazla bulundu. Her iki grupta da OAB'ları indüksyon sonrası azalmış ve yerleştirme sonrası da azalmaya devam etmiştir. İki grupta da KH indüksiyon sonrası azalmış, ILMA grubunda yerleştirme sonrası preoeratif değerlerin üzerine çıkmazken, LMA CTrach grubunda KH'nın preoperatif değerlerin üzerine çıkmıştır.Sonuç olarak, ILMA ile kör entübasyon; kısa sürede gerçekleşmesi, ilk entübasyon başarı oranının fazla olması, kısa entübasyon zamanı, az manevra gerektirmesi ve postoperatif komplikasyonun oranının az olması ile morbid obez hastaların havayolu idaresinde tercih edilebilecek bir havayolu aracı olabilir.
Özet (Çeviri)
Morbid obesity (BMI>40); with a short-immobile neck, full cheek, large tongue and increased pharyngeal deposits has an increased risk of difficult ventilation and intubation (1,2). We tried to compare the ILMA and the LMA CTrach which were produced to improve ventilation and intubation in difficult airways according to the ventilation and intubation times, effects on heamodynamic parameters, number of requiring maneuvers and postoperative complications in morbidly obese patients (BMI>40).64 patients with ASA I-II presenting for elective surgery were enroled in this study. After standard monitorization and anaesthesia induction, patients were randomly allocated to ILMA and LMA CTrach groups. Neuromusculer blocking agent was then administered and tracheal intubation was performed with one of these devices.No statistical difference was found between the groups regarding demographic and airway variables. But tracheal intubation time was found 78 s longer in LMA CTrach group. First intubation success rate was %78 in LMA CTrach and %84 in ILMA group and this was significiantly different. Total intubation time was %100 in both groups. 8 patients needed Chandy maneuver in ILMA group. UD maneuver was applied in %56 of patients and SS maneuver was done in %22 of patients for visualization of the glottis in LMA CTrach group. 6 patients had to be intubated blindly in LMA Ctrach group. Esophageal intubation was recorded %9 of patirnts in ILMA group and %3 of patients in LMA CTrach group. During the first twelwe hour postoperative period, sore throat was found more in LMA CTrach group. MAP was decreased after induction and continued to decrease after insertion of the devices. HR, was decreased after induction but increased after insertion of the devices however, in ILMA group it did not pass the preoperative values but it passed the preoperative values in LMA CTrach group.In conclusion, blind intubation with ILMA could be an option in airway management of morbidly obese patient due to inreased first intubation success rate and shorter intubation time, decreased number of maneuvers and decreased postoperative complications.