The newsvendor problem for resalable products with conflicting objectives
Çelişen amaçlar altında tekrar satılabilir ürünler için gazeteci çocuk problemi
- Tez No: 243818
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UMAY UZUNOĞLU KOÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Gazeteci çocuk problemi, tekrar satılabilir iade edilmiş ürünler, The newsvendor problem, resalable returned products
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Bölümü
- Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Gelişen pazarlama stratejileri doğrultusunda firmaların rekabet politikaları, müşteri beklentilerini en yüksek düzeyde karşılamak üzerine odaklanmıştır. Bu bağlamda, müşterilerin satın aldıkları ürünü herhangi bir sebeple belli bir süre içinde iade etmeleri durumu, firmaların pazarlama stratejileri içinde günümüzde giderek yaygınlaşmaktadır. Bu gereksinim doğrultusunda iade edilen ürünler için gazeteci çocuk problemi ile envanter politikası belirlenmesine ilişkin çalışmalara literatürde sıkça rastlanmaktadır.Gazeteci çocuk modeli stokastik envanter teorisinde temel modellerden biridir. Bu modelde tek-periyotlu beklenen kâr ya da maliyet fonksiyonunu eniyileyen sipariş miktarı hesaplanır. Bazı ürünlere olan talep sezonluk olduğundan, bu tip ürünlerin envanter planlaması tek periyot için yapılır. Gazeteci çocuk problemi için beklenen kâr ya da maliyet fonksiyonunu eniyileyen sipariş miktarının araştırılmasının yanı sıra, ihtiyaçlar doğrultusunda farklı amaç fonksiyonları geliştirilmiştir. En sık rastlanan alternatif amaçlar, hedef kârı ya da beklenen kârı aşma olasılığını maksimize eden sipariş miktarının araştırıldığı modellerdir.Bu çalışmada, tekrar satılabilir iade ürünler için gazeteci çocuk modeli, beklenen karı enbüyüklemek ve beklenen karı aşma olasılığını enbüyüklemek amaçları doğrultusunda ayrı ayrı incelenerek iki ayrı amaç için sipariş politikaları belirlenmiştir. Yanı sıra, çelişen bu iki amaç fonksiyonunu birlikte optimize eden dengeleyici bir sipariş miktarı araştırılmıştır. Türetilmiş talep verilerinden hareketle sipariş politikaları belirlenmiş, modelin parametrelerine ilişkin duyarlılık analizleri ve ekonomik yorumlamalara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Because of the developing marketing strategies, competition policies of enterprises are focused on meeting customer expectations at the highest level. In this context, the case that customers return the products they purchased for any reason is being increasingly common recently within the marketing strategies of several enterprises. For this requirement, determining the inventory policies by using newsvendor model for returned products is widely used in the literature.The newsvendor problem is one of the fundamental models in stochastic inventory theory. In this model, the order quantity which optimises the single period expected profit or cost function is calculated. Since the demand for some products is seasonal, inventory planning of this type of products is done for a single period. Different objectives have been developed to satisfy changing requirements, for newsvendor problem apart from the classical approach that optimizes the expected cost or profit function. Most frequently used alternative objectives can be explained as the order quantities that maximises target profit or the probability of exceeding expected profit.In this study, the newsvendor problem will be examined with respect to resalable returns and the optimal order quantity that maximises the probability of exceeding the expected profit will be searched. Later, the order quantity that balances the contradictory purposes, the order quantity that maximises the expected profit and the quantity amount that maximises the probability of exceeding the expected profit, will be researched. By simulated demand data, order policies are determined, and sensitivity analysis for model parameters as well as economical interpretations are presented.