Levrek (Dicentrarchus labrax ) ve sazan (Cyprinus carpio) balıklarının fermente sucuğa işlenebilirliği ve depolama sırasında oluşan bazı fiziksel ve kimyasal değişimler
The processability of the bass and carp fishes to the fermented sausage and the physical and chemical transformations during the storage
  1. Tez No: 244400
  2. Yazar: ARİF HASAN ÇİLTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ŞEVİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sazan ve Levrek balığı, Balık sucuğu, Raf ömrü, Cyprinus Carpio and Dicentrarchus Labrax fishes, Fish sausage, Shelf-life
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziLEVREK (Dicentrarchus Labrax ) VE SAZAN (Cyprinus carpio)BALIKLARININ FERMENTE SUCUĞA İŞLENEBİLİRLİĞİVE DEPOLAMA SIRASINDA OLUŞAN BAZIFİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİMLERArif Hasan ÇİLTAŞAfyon Kocatepe ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüGıda Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Ramazan ŞEVİKBu araştırmada Levrek (Dicentrarchus labrax ) ve Sazan (Cyprinus carpio) balıklarının, balık sucuğuna işlenebilirliği ve olgunlaşmadan sonra balık sucuğundaki değişimleri belirlenmiştir.Sucuk için kullanılan balık materyalleri, temizlenip fileto haline getirilip, kıyma formunda çeşitli katkı maddelerinin ilavesiyle balık sucuğu elde edilmiştir.Yapılan balık sucuğunda kimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal analizler yapılmıştır. Uygun fermente şartları altında yapılan, katkı maddeleri ilaveli olan balık sucuğun olgunlaştıktan sonraki 1. gün ile üç hafta sonraki (21. gün) günde TBA, pH, tuz, nem, protein ve yağ parametreleri ile maya-küf, AMB ve koliform sayımları gerçekleşmiştir.Duyusal analizler sonucunda panelistler tarafından beğenilen balık sucuğunda, depolamaya bağlı olarak tat ve görünümünde değişimler gözlenmiş olup, üç hafta sonunda bozulma emareleri ortaya çıkmamıştır.2009, 52 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM.Sc. ThesisTHE PROCESSABİLİTY OF THE BASS AND CARP FİSHES TO THEFERMENTED SAUSAGE AND THE PHYSİCAL AND CHEMİCALTRANSFORMATİONS DURİNG THE STORAGEArif Hasan ÇİLTAŞAfyon Kocatepe UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Food EngineeringSupervisor: Prof. Dr. Ramazan ŞEVİKThis research identifies the processabiltyof sea Bass and Salmon Fish to fish sausage and the changes is fish sausage after ripening.Fish suasage has been obtained by cleaning and filleting the minced fish materials used for the suasage and by using some additives.Chemical, microbiological and sensory analyses have been carried out on the fish sausage. After the fish sausage, under the appropriate fermente canditions and with additives, ripens; on the first day and on the day after three weeks (21 st day) TBA, pH, salt, moisture, protein and fat parametersand yeast-mold, AMB and koliform census are carried out.As a result of sensory anaylses, taste and apperance variations depending on storage are observed and no symptoms of decomposition have occured following the three weeks.2009, 52 pages