Farklı mineralojik yapıya sahip puzolanların puzolanik aktivitelerinin incelenmesi
The examination of pozzolanic activities of pozzolanas that have different mineralogical structures
- Tez No: 246184
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektrokinetik, Moleküler Yapı, Puzolan, Electrokinetics, Molecular Form and Pozzolana
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Katkılı kompozit çimentolardaki ilave katkı miktarlarının artmasıyla çimentodaki mekanik özelliklerde iyileşme ile birlikte ekolojik ve ekonomik açıdan avantajlar sağlanmaktadır. İlave katkı malzemelerinin bağlayıcı sistemlerdeki miktarı, su ihtiyacındaki artış ve dayanım kazanma hızındaki azalma gibi faktörler tarafından kısıtlanmaktadır. Bu sebeple katkılı çimentolarda kullanılan puzolanların özelliğini ve miktarını performans kaybı olmaksızın mümkün olduğu ölçüde artırmak amacıyla araştırmalar yapılmaktadır.Bu çalışma, kristal ve amorf yapıya sahip farklı puzolan hammaddelerinin puzolanik aktivitelerini ve bu puzolanları içeren bağlayıcı sistemlerin özelliklerinin araştırılmasını kapsamaktadır. Çalışmada kristal yapılı ve amorf yapılı puzolanların karakterizasyonu, puzolanik aktivitelerinin birbirleri ile karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi, kristal yapılı ve amorf yapılı puzolanların elektrokinetik ve moleküler yapılarının puzolanik aktiviteye etkilerinin incelenmesi amaçlanmaktadır.Bu amaçla puzolan hammaddelerin fiziksel, kimyasal, mineralojik, moleküler ve elektrokinetik özelliklerinin karakterizasyonu yapılmıştır. Kireç-puzolan karışımlarının hidratasyon gelişimleri XRD, STA ve FT-IR teknikleri kullanılarak incelenmiştir.Yapılan çalışmalarda, puzolanların fiziksel özelliklerinin büyük oranda moleküler yapılarına bağlı olduğu tespit edilmiştir. Moleküler yapının özellikleri, puzolanların kristal ve amorf karakterli olmasının yanı sıra, puzolanların içeriğindeki kimyasal elementlerin varlığına bağlı olarak değişmektedir. Bu da elektrokinetik ve iyonsal özellikleri etkilemektedir. Kireç ve puzolanlar, bünyelerindeki pozitif ve negatif değerlikli atom ve atom grupları nedeniyle farklı zeta potansiyeli değerleri almıştır. Dolayısıyla pozitif yüklü parçacıklar, negatif yüklü parçacıklarla etkileşerek önce zayıf, sonra kuvvetli bağlarla bağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
It can be provided advantages ecologically and economically with the increase of amount of additional contribution in blended composite cements and with the improvements in mechanical characteristic of cement. The amount in linking systems of additional contribution materials have been restricted by the factors like increasing in water requirement and decreasing in gaining resistance pace. For that reason, many researches are done in the aim of rising characteristic and amount of using pozzolanas in blended cements without any performance losing as far as possible.This study includes researching the pozzolanic activities of pozzolana raw materials that have different crystal and amorphous forms and features of connector systems containing these pozzolanas. The purpose of this study is to evaluate characterisation of pozzolanas having crystal and amorphous forms with pozzolanic activities comparatively and examine the effects of electrokinetics and molecular forms of pozzolanas that have crystal and amorphous forms to the pozzolanic activity.For this purpose; physical, chemical, mineralogical, molecular and electrokinetics qualifications of pozzolanas raw materials have been characterised. Hydration evolutions of lime-pozzolana blends have been examined by using XRD, STA and FT-IR techniques.In these studies it has been found that physical features of pozzolanas are substantially dependent on own molecular forms. Features of molecular form besides being crystal and amorphous character of pozzolanas, it has been varied dependent on chemical elements of pozzolanas that have. This also affects the electronic and ionic features. Lime and pozzolanas had different zeta potential valences due to the positive and negative valence atom and atomic groups in their own structures. Therefore, positively charged particles by interacting with negatively charged particles firstly weak and then have been united with strong bonds.