Laurocerasus Officinalis Roem. bitkisinin çeşitli kısımlarından elde edilen süperkritik akışkan ekstraktlarının fenolik bileşikler açısından analizi ve antioksidan aktivitelerinin tayini
Screening of supercritical fluid extracts of Laurocerasus Officinalis Roem.?s different parts for phenolic content and antioxidant capacity
  1. Tez No: 246348
  2. Yazar: GAYE YUCAYURT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİKRET AKDENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Laurocerasus officinalis Roem, antioksidant aktivite, Soxhlet ekstraksiyon, süperkritik ekstraksiyon, fenolik içerik, Laurocerasus officinalis Roem, antioxidant activity, Soxhlet extraction, supercritical extraction, phenolic content
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmada , Türkiyenin Doğu Karadeniz Bölgesinden toplanan Laurocerasus officinalis Roem. bitkisinin üç ayrı kısmına, süperkritik sıvı ekstraksiyonu ve Soxhlet ekstraksiyonu uygulandı. Üç ayrı kısım için yapılan iki ekstraksiyon metodunun ekstraktları karşılaştırıldı. İki metoda ait altı ekstrakta Folin-Ciocalteu yöntemi ile toplam fenolik madde içerik tayini, DPPH radikal temizleme yöntemi ile antioksidan aktivite tayini, Fe-III iyonu indirgeme metodu ile antioksidant gücü (FRAP) tayini, RP-LC-UV analizleri ile fenolik bileşik içeriği tayini yapıldı. Elde edilen sonuçlar karşılaştırıldı. Ayrıca yapılan deneylerde toplam fenolik madde içeriğine ve antioksidant aktivitesine etki eden parçacık büyüklüğü, ekstraksiyon zamanı, ve çözücü polaritesi gibi parametrelerin etkisi araştırıldı.Sonuç olarak, Laurocerasus officinalis Roem. bitkisinin yaprak, kabuk ve gövde numunelerinden genelde yüksek verimi süperkritik ekstraksiyon sağladı. Yaprak ve kabuk ekstraktları toplam fenolik içerik açısından gövde ekstraktlarından daha yüksek bulundu. FRAP ve DPPH testlerinde genel olarak kabuk ekstraktlarının daha iyi sonuçlar ortaya koyduğu gözlendi. RP-LC-UV analizlerinde ekstraktlarda en fazla klorojenik asidin, daha sonra da gallik asidin bulunduğu gözlendi. Deneylerde kullanılan numunelerin parçacık büyüklüğü arttıkça toplam fenolik içerik düşüş göstermiştir buna paralel olarak antioksidant aktivite de azalmıştır. Ekstraksiyon süresinin arttırılmasıyla ekstraktların toplam fenolik madde miktarı artarken, antioksidant aktivite azalmıştır. Süperkritik ekstraksiyon için en uygun çözücünün metanol olduğu bulunmuştur. Optimum ekstraksiyon şatları için, numune parçacık büyüklüğünün 125-250 ?m olduğu ve en uygun ekstraksiyon zaman aralığının ise 30 dk. olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, three different parts (leaves, barks and stems) of the plant, Laurocerasus officinalis Roem. from Eastern Black Sea Region of Turkey, were subjected to supercritical fluid extraction and Soxhlet extraction. In these experiments, the effects of sample particle size, extraction time interval, and solvent polarity on the total phenolic contents and antioxidant activities of the supercritical extracts were investigated. In addition to this, determination of total phenolic content by using Folin-Ciocalteu method, determination of antioxidant activity by using DPPH radical scavanging activity method, determination of antioxidant power (FRAP) by using Fe-III ion reducing method and RP-LC-UV analysis of phenolic profile of the extracts were performed. Results were compared within two extraction methods.As a result, it was found out that, for leaves, barks and stems of Laurocerasus officinalis Roem. samples, the highest extract eficiency obtained from supercritical fluid extraction method. Total phenolic content were found higher in both supercritical and Soxhlet extracts of leaves and barks than the extracts of stems. In tests of FRAP and DPPH, better results are observed from both supercritical and Soxhlet extracts of barks. In RP-LC-UV analysis, klorogenic acid and gallic acid distinguished the maximum level among the phenolic components. For Laurocerasus officinalis Roem., while the particle size of the sample was getting increase, the total phenolic contents, and in parallel, antioxidant activities of supercritical extracts were getting decrease. In extended extraction time intervals, while the total phenolic contents of the extracts were getting increase, their antioxidant activities were getting decrease. Methanol was found to be the best choice among the solvents used in supercritical extractions. Optimum supercritical extraction conditions were obtained as sample particle size was 125-250 ?m, extraction time interval was max 30 min, and extraction solvent was methanol.