Kronik karaciğer hastalığında insülin direnci
Insulin resistance in choronic liver disease
- Tez No: 247151
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL HARMANCI ÖZAKYOL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Gastroenteroloji, Endocrinology and Metabolic Diseases, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: İnsülin direnci, siroz, resistin, insulin resistance, cirrhosis, resistin
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Resistin yağ dokudan salınan bir adipositokin olup insülin direnci ve obesiteyle ilişkilendirilmektedir. Bizim amacımız siroz hasta grubunda sık gözlenen insülin direnci ve DM gelişimi üzerine resistinin olası etkisini saptamaktır. Endokrin hastalık öyküsü olan, hepatosellüler karsinom tanılı, açlık kan glukozu 126 mg/dl' nin üzerinde, glukoz metabolizması üzerine etki edebilecek ilaç kullanan hastalar çalışma dışı bırakılarak, 46 siroz hastası ve 19 kişiden oluşan sağlıklı kontrol grubunun resistin düzeyleri ve insülin direnci göstergeleri ( HOMA, QUICKI, açlık insülin ve glukoz/insülin oranları ) ölçüldü. Deri kıvrım kalınlığı yöntemiyle vücudun dört kadranından alınan ölçümler Durnin ve Womersley'in tablolarına yerleştirilerek vücut yoğunluğu ve vücut yağ yüzdeleri hesaplanarak obes hastalar belirlendi. Hasta ve kontrol grubundan obesitenin insülin direnci üzerindeki etkisinin ortadan kaldırılması amacıyla obesitesi olan hastalar çıkarılarak tüm istatistiksel çalışmalar yeniden yapıldı. Gruplar arasında anlamlı farklılık saptanan tüm paremetreler ayrıca Child Pugh evresine göre 3 gruba ayrılarak subgruplar arası farklılıklar incelendi. Sirotik grupta insülin direnci belirteçleri ve resistin sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek saptandı. Aynı zamanda hastalık evresi arttıkça resistin seviyesinin de artış göstermesi, KC sentez fonksiyonunun göstergesi olan albumin değeriyle negatif, PT değeriyle pozitif korelasyon göstermesi siroz hastalığında resistinin prognostik bir faktör olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Siroz hastalığı olanlarda yaş, cinsiyet ve etyolojik subgruplar arasında resistin açısından anlamlı fark saptanmadı. Bununla birlikte hasta grubunda HOMA indeksine göre insülin direnci olanlarda resistin artışı izlenmedi. Sirozlu hastalarda resistin ile CRP arasında pozitif korelasyon saptanmıştır. Sonuç olarak resitinin siroz hasta grubunda insülin direncine katkısının olmadığı ancak inflamasyon ile bağlantılı olduğu anlaşılmıştır. Sirozlu hastalarda resistinin olası metabolik rolünün saptanması için iyi planlanmış yeni çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Resistin is adipocytokin released from fat tissue and related with insulin resistance and obesity. Our aim was to find out the probable affect of resistin to development of insulin resistance and DM in patients with cirrhosis. Patients with endocrinologic disease, hepatocellüler carsinoma, fasting blood glucose levels over 126 mg/dl, having drugs effecting glucose metabolism were excluded, and 46 patients with cirrhosis and 19 healty people were included. Resistin levels and signs of insulin resistance (HOMA, QUIKI, fasting insulin and glucose/insulin ratio) were measurements of four quadrant of body was done by skinfold tecnique and the results were placed to Durnin and Womersley?s table; body dancity and body fat percentage were calculated and obes patients were determined. To exclude the effect of obesity on insulin resistance, patients control group and all statistical analyses were done again. Parameters which showed statistically significant difference were also seperated according to Child Pugh Stage and differences of subgroups were analysed. Insulin resistance signs were higher in cirrhotic patient group and the difference was statistically significant. Resistin level was higher in late stages of disease. There was a negative correlation with albumin levels and positive correlation with PT as the indicator of liver synthase function. And this correlation shows that resistin can be used as a prognostic tool in cirrhosis. In cirrhotic group there wasn?t a statistically significant difference in age, gender and etiology between subgroups. Also resistin levels didn?t raised according to HOMA index in patient group. There was a positive correlation between resistin and CRP in patients with cirrhosis. As a results; resistin didn?t effect insulin resistance in patient group but there was a relation with inflammation. There is a need for studies about the probable effect of resistin in cirrhotic patients.