Karpal tünel sendromunun elektrofizyolojik tanısında karşılaştırma testlerinin sensitivite ve spesifitelerinin değerlendirilmesi
Sensitivity and specificitiy of comparative techniques in the electrophysiologic diagnosis of carpal tunnel syndrome
- Tez No: 247319
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE OYTUN BAYRAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Karpal tünel sendromu, karşılaştırma testleri, Carpal tunnel syndrome, comparison tests
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Giriş ve Amaç: Karpal tünel sendromu (KTS) median sinirin bilekte karpal tünelde sıkışması sonucu oluşan ve en sık görülen tuzak nöropatidir. KTS tanısı klinik, fizik muayene ve elektrofizyolojik çalışmalarla konulur. Hafif dereceli olgularda veya altta polinöropati gibi bir patolojinin olduğu durumlarda elektrofizyolojide KTS tanısı için sinir iletim karşılaştırma testlerinin hangisinin sensivite ve spesifitesinin daha yüksek olduğunun bilinmesi tanı için önem taşır hale gelmektedir.Bu çalışmanın amacı KTS tanısında kullanılan karşılaştırma testlerinin KTS tanısı için sensitivite ve spesifitesini değerlendirmek ve bu sayede elektrofizyolojik olarak tanısal zorluk yaşanan durumlarda tanı kolaylığı sağlayarak klinisyene yardımcı olmaktır.Gereç ve Yöntemler: Olgu-kontrol tipindeki bu çalışmada klinik ve elektrofizyolojik olarak KTS tanısı alan 61 hastanın 100 eli incelendi. Kontrol grubu yakınması olmayan ve nörolojik muayeneleri normal olan 50 sağlıklı bireyin 100 elinden oluşturuldu. Hasta ve kontrol grubuna KTS'nin elektrofizyolojik tanısı için rutin sinir iletim testleri ile karşılaştırma testleri yapıldı. Rutin sinir iletim testlerine göre hastalar elektrofizyolojik olarak 4 evreye ayrıldı. Karşılaştırma testlerinde median sinirin ulnar sinir ile motor ve duyusal, radial sinir ile duyusal sinir iletimleri karşılaştırıldı. Median?ulnar duyu 4.parmaktan latans farkı (MU4PDLF), median ve radial duyu 1.parmaktan latans farkı (MR1PDLF) bakılarak duyusal sinir ileti testlerinde karşılaştırma yapıldı. Median ve ulnar sinir motor ileti testleri karşılaştırmada 3 karşılaştırma testi yapıldı: 1) median sinir uyarımı ile tenar bölgeden, ulnar sinir uyarımı ile hipotenar bölgeden kayıt alınarak elde edilen distal motor latanslarını karşılaştırma (MTUHDMLF), 2) median sinir ve ulnar sinir uyarımı ile tenar bölgeden kayıt alınarak elde edilen distal motor latanslarını karşılaştırma (MTUTDMLF), 3) median sinir innervasyonlu 2. lumbrikal kas ile ulnar sinir innervasyonlu 1.palmar interossealus kasın distal motor latanslarını karşılaştırma (2LIDMLF).Bulgular: Hastaların elektrofizyolojik evrelendirilmesinde; 47 bilek hafif, 47 bilek orta ve 6 bilek ağır KTS olarak değerlendirildi. Rutin sinir iletim testlerinde hasta ve kontrol grubu arasında median sinir duyu ve motor sinir latans, amplitüd ve hızları ile 1.parmaktan kayıtla median sinir duyu latansında anlamlı fark var iken ulnar sinir duyu latans, amplitüd ve hız ile ulnar motor latans ve amplitüdünde anlamlı fark bulunmadı. Karşılaştırma testlerinin herbirinin cut off (kritik) değerleri ve Roc curve analizi ile sensitivite ve spesifitesi tesbit edildi. Sensitiviteleri %88-100 ve spesifiteleri %87-100 oranlarında yüksek olarak bulundu. Median-ulnar 4.parmak duyu latans farkı testi en sensitif (%100) ve spesifitesi en yüksek (%100) karşılaştırma testi olarak saptandı. Karşılaştırma testleri birbiri ile kıyaslandığında sensitivitesi en az olan MTUTDMLF testi (%88), spesifitesi en az olan MR1PDLF testi (%87) olarak değerlendirildi. Median-tenar, ulnar-hipotenar distal motor latans farkı karşılaştırma testi sensivitesi ve spesifitesi %98, 2LIDMLF testi sensivitesi ve spesifitesi %92 oranında yüksek olarak değerlendirildi. Elektrofizyolojik evrelemeye göre değerlendirme yapıldığında evre I'de MU4PDLF testi, evre II'de MU4PDLF ile birlikte MTUHDMLF testi en sensitif ve spesifik bulundu. Evre III'de MTUTDMLF ve 2LIDMLF testi en sensitif ve spesifik olarak değerlendirildi.Sonuçlar: Klinikte KTS semptom ve bulguları olan hastalarda, elektrofizyolojik olarak tanı zorluğu yaşanan durumlarda karşılaştırma testleri KTS tanısı için kolay uygulanabilir yararlı testlerdir. Özellikle hafif evrede MU4PDLF testi, orta evrede MU4PDLF ve MTUHDMLF testleri ve ağır evrede de MTUTDMLF ve 2LIDMLF testleri KTS tanısı için yüksek sensitivite ve spesifiteye sahiptir.
Özet (Çeviri)
İntroductionCarpal tunnel syndrome (CTS) is the most common entrapment neuropathy which is the result of median nerve compression in the carpal tunnel at the wrist. CTS is diagnosed by clinical findings, physical examination and electrophysiological studies. In patients with mild degree of CTS or underlying pathology, such as polyneuropathy, it is important to know which nerve conduction tests have higher sensitivity and specificitiy that is used for electrophysiological diagnosis of CTS.The purpose of this study is to evaluate the sensitivity and specificitiy of CTS comparison tests used for the diagnosis of CTS and to assist clinicians by providing easy diagnosis of cases which have electrophysiological diagnostic difficulty.Materials and Methods: In this case-control study, 100 hands of 61 patients who were diagnosed as CTS were examined clinically and electrophysiologically. The control group included 50 healthy volunteers who didn?t have any problems and had normal neurologic examinations. Routine nerve conduction tests and comparison tests were performed with the patient and control groups for the electrophysiological diagnosis of CTS. According to routine nerve conduction tests, patients were divided into 4 electrophysiological stages. Median and ulnar nerve motor and sensory, median and radial nerve sensory nerve conductions were compared in comparison tests. Comparison of sensory nerve conduction tests were performed as median-ulnar sensory nerve conduction viewed from the fourth finger latency difference (MU4PDLF), median and radial sensory nerve conduction viewed from the first finger latency difference (MR1PDLF). Median and ulnar nerve motor tests were compared with three comparison tests: 1-Distal motor latencies were compared as recording from thenar region for the median nerve stimulation and from hypothenar region for ulnar nerve stimulation (MTUHDMLF), 2-Distal motor latencies were compared as recording from thenar region for the median nerve stimulation and from thenar region for ulnar nerve stimulation (MTUTDMLF), 3-Distal motor latencies were compared with the second lumbrical muscle innerved with median nerve and interosseous muscle innerved with ulnar nevre (2LIDMLF).Results: Electrophysiological staging of patients were evaluated as 47 wrist mild, 47 wrist middle and 6 wrist severe. While there was a significant difference about median nerve sensory and motor nerve latency, amplitude and velocity, median nerve sensory latency records from the first finger, there was no significant difference about ulnar nevre sensory latency, amplitude and velocity and ulnar motor latency and amplitude, in routine nerve conduction tests between patients and control group. Each of the comparison tests? sensitivity and specificity were determined with the cut off point (critical) values and Roc curve analysis. Sensitivitiy (88-100%) and specificitiy (87-100%) rates were found elevated. Median-ulnar sensory latency difference test viewed from the fourth finger was the most sensitive (100%) and specific (100%) comparison test. When comparison tests compared with each other, MTUTDMLF test had minimum sensitivity (88%) and MR1PDLF test had minimum specificitiy (87%). The sensitivitiy and specificitiy of median-thenar, ulnar-hypothenar motor distal latency difference comparison test was 98% and for 2LIDMLF test it was 92%, both of them were high rates. When evaluation was done according to electrophysiological staging; in stage I MU4PDLF test, in stage II MU4PDLF test together with MTUHDMLF test and in stage III MTUTDMLF and 2LIDMLF tests were found most sensitive and specific tests.Conclusions: The nerve comparison tests can be easily applied and can be useful for the diagnosis of CTS in patients who have clinical symptoms and signs of CTS but there is difficulty in the electrophysiological diagnosis with routine nerve conduction studies. Especially in mild stage MU4PDLF test, in middle stage MU4PDLF and MTUHDMLF tests and also in severe stage MTUTDMLF and 2LIDMLF tests had high sensitivity and specificity for the diagnosis of CTS.