Atriyal fibrilasyon hastalarında antikoagülan tedavide neredeyiz?
What is our state in anticoagulant therapy on patients with atrial fibrillation?
  1. Tez No: 247948
  2. Yazar: HASAN ATMACA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN ÖNALAN, YRD. DOÇ. DR. KÖKSAL CEYHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: atriyal fibrilasyon, antikoagülan tedavi, retrospektif, atrial fibrillation, anticoagulant therapy, retrospective
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada, 2/01/2005 ile 2/01/2009 tarihleri arasında Gaziosmanpaşa Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Kliniği'ne başvurarak atriyal fibrilasyon tanısı alan 353 hastanın tıbbi verileri retrospektif olarak incelendi.Çalışmada; hastaların demografik özelliklerinin belirlemesi, hastaların risk gruplarına göre sınıflandırılması ve tedavide eksikliklerin ortaya konulması amaçlandı.Çalışma süresince, atriyal fibrilasyonlu hastalarda ACCP ve ACC/AHA kılavuzlarına göre risk sınıflandırması yapılarak sınıflandırmalar arası farklılıklar belirlendi ve bahse konu farklılıkların tedavi sürecine olan etkisi ortaya konuldu. Ayrıca atriyal fibrilasyon tedavisinde CHADS2 skoruna göre tedavide başarı oranının %78.6 olduğu sonucuna varıldı.Çalışma kapsamında, tedavide karşılaşılan başarısızlıkların sebepleri araştırıldı. Sebepler doktor, çevresel faktörler, ilaca ve hastaya bağlı olmak üzere 4 ana başlık altında toplandı. En sık sebebin hastanın kendisine bağlı olduğu berlirlendi.
Özet (Çeviri)
Medical datas of 353 patients admitted to Gaziosmanpaşa Unıvercity Hospital Cardiology Clinics between the date 2/01/2005 and 2/01/2009, diagnosed atrial fibrillation, were evaluated retrospectively for this study.To determine patients demographically, to classify the patients in to risk groups and ascertain the deficiencies on treatment has been aimed in this study.During this study, risk classification differences between the ACCP and ACC/AHA guideline risk classification in atrial fibrillation patients has been demonstrated and affect of mentioned differences to the therapy has been demonstrated. And also 78.6 percentage therapy success rate according to CHADS2 score in atrial fibrillation has been proved.The reasons of therapy failure has been investigated. The reasons were picked up in four main titles that can be described as doctor, environmental factors, drug and patient related . The most seen reason has been detected as patients own.