Alt ekstremite operasyonlarında levobupivakain ve bupivakainin ile uygulanan sürekli spinal anestezinin intraoperatif ve postoperatif etkilerinin karşılaştırılması
The comparison of intraoperative and postoperative effects of levobupivacain and bupivacain continuous spinal anesthesia in lower extremity operations
- Tez No: 248304
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CAVİDAN ARAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Anestezi, İntratekal anestezi, Levobupivakain, Bupivakain, Anesthesia, Intrathekal anesthesia, Levobupivacain, Bupivacain
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı'nda yaptığımız çalışmamızda major alt ekstremite operasyonlarında levobupivakain ve bupivakain ile yapılan sürekli spinal anestezi uygulamasının anestezi ve analjezi kalitesi, intraoperatif hemodinami, solunumsal parametreler ile intraoperatif ve postoperatif yan etkileri araştırılmıştır.Etik Kurulu onayı ve olguların izinleri alındıktan sonra alt ekstremite operasyonu geçirecek, ASA I-II, yaşları 20 ile 80 arasında değişen 50 olgu çalışma kapsamına alınmıştır. Grup I'e sürekli spinal anestezi kateteri ile 3mL %0.5 levobupivakain anestezisi; Grup II'ye sürekli spinal anestezi kateteri ile 3 mL %0.5 bupivakain anestezisi uygulanmıştır. Sürekli spinal anestezi uygulamasının anestezi ve analjezi kalitesi, intraoperatif hemodinami, solunumsal parametreler ile intraoperatif ve postoperatif yan etkiler yönünden karşılaştırılmıştır.Gruplarda duyusal ve motor blok başlangıç süreleri karşılaştırıldığında levobupivakain grubunda duyusal ve motor bloğun daha geç başladığı saptanmıştır.Kalp tepe atımı ölçümleri her iki grupta başlangıç değerine göre düştüğü ancak gruplar arasında fark olmadığı bulunmuştur. Sistolik arter basıncı değerleri tüm ölçüm zamanlarında bupivakain grubunda anlamlı düşük olduğu saptanmıştır. Diyastolik arter basıncı değerlerinde ise lokal anestezik enjeksiyonu sonrası 20 ve 25. dk'lardaki ölçümler dışındaki diğer tüm ölçümlerde bupivakain grubunda levobupivakain grubuna göre anlamlı düşük olduğu bulunmuştur. Bupivakain grubunda efedrin kullanan olgu sayısının daha fazla olduğu görülmüştür.Gruplar intraoperatif yan etkiler açısından karşılaştırıldığında; bupivakain grubunda levobupivakain grubuna göre daha fazla hipotansiyon ve bradikardi görülmüştür. Bupivakain grubunda daha fazla olguda bulantı saptanmış ama antiemetik ile müdahale gerektirmemiştir. Gruplardaki hiçbir olguda kusma görülmemiştir.Sonuç olarak, major alt ekstremite operasyonlarında sürekli spinal anestezide levobupivakain uygulamasının bupivakain uygulamasına göre daha yavaş blok oluşması sonucu stabil bir hemodinami sağladığı ve daha az intraoperatif yan etkiye neden olduğu kanısına vardık.
Özet (Çeviri)
In our study which was conducted in Trakya University Medical Faculty Department of Anesthesiology and Reanimation, we have applied continuous spinal anesthesia and analgesia with bupivacain and levobupivacain while major operations of lower extremities and than quality of anesthesia, intraoperative hemodynamics, and respiratory parameters with intraoperative and postoperative side effects were investigated.After Ethics Committee approval and obtaining permission of cases, 50 patients ASA I-II, age varies between 20 and 80 years were included to the study. In Group 1, continuous spinal anesthesia with 3mL %0.5 levobupivacain anesthesia and in Group 2 continuous spinal anesthesia with 3mL %0.5 bupivacain anesthesia was applied by spinal anesthesia catheter. Analgesia and anesthesia quality of continuous spinal anesthesia application, intraoperative hemodynamics, respiratory parameters compared with the intraoperative and postoperative side effects were compared.It is revealed that when we compare the onset of sensory and motor block levobupivakain group was found to start later.While heart apex beats fall according to the initial values in both groups, no difference was found between them. Artery systolic pressure values significantly lower at all measurement times in bupivacain group. In case of diastolic arterial pressure measurements, except for 20 and 25th minute values of the local anesthetic injection all the measurements were found significantly lower in buvicain group according to levobupivacain group. It is seen that in bupivacain group, cases need ephedrine use was more then others.Groups compared in terms of intraoperative side effects; in bupivacain group more hypotension and bradycardia was seen than in the group of levobupivacain. More cases of nausea were appeared in Bupivacain group but no intervention of antiemetic use was required. There was no vomiting in any of groups.As a result, in major lower extremity operations with continuous spinal anesthesia according to bupivacain application, levobupivakain cause more stable hemodynamics and less intraoperative side effects as a result of slower block effect.