Meme MR ile değerlendirilen malign kitlelerin tanısında kinetik parametrelerin yeri
The place of kinetic parameters evaluated with breast MR in the diagnosis of malignant masses
- Tez No: 248758
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜREYYA SOYUPAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: meme kanseri, kinetik eğri, meme mr, breast cancer, cinetic curve, breast mr
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Biz bu çalışmamızda malignite tanısı almış fokal kitle lezyonları retrospektifolarak değerlendirerek malign lezyonlarda boyanma eğrisinin tanısal güvenilirliliğiniaraştırdık.Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda OCAK 2005 - KASIM 2008 tarihleri arasındamalignite tanısı alan fokal kitle lezyonları bulunan hastalar retrospektif olarakdeğerlendirildi. Tüm hastaların meme MR incelemeleri bölümümüzde bulunan 1,5 TMR cihazı ile gerçekleştirildi. İncelemeler sonrası alınan konvansiyonel sekanslardadinamik görüntüler üzerinden çıkarma yapılarak kontrastlanma profilinin ortayakonmasına yardımcı çıkarmalı seriler elde olundu. Malignite tanısı alan kitlesellezyonlar morfolojik özellikleri, boyutları, lokalizasyonları ve histopatolojik tanıları vezaman-sinyal boyanma eğrilerine göre sınıflandırıldı.Bulgular: Tüm hastaların yaş ortalaması 45.82 idi. Kitleler boyutları velokalizasyonlarına göre sınıflandırıldı. Kitlelerin boyanma paternleri ile boyutlarıarasında ilişki saptanmadı. Kitleler ayrıca morfolojik özelliklerine göre sınıflandırıldı.Şekillerine bakıldığında % 47,3 lezyonun düzensiz şekilli olduğu, sınırlarına görebakıldığında ise, toplamda % 32,4'nün düzensiz, % 59,5'nun spiküle sınırlı olduğu ve sinyal özelliklerine göre değerlendirildiğinde ise % 83,8'inin heterojen sinyalözelliklerine sahip olduğu belirlendi. Kitlesel lezyonların boyanma patern yüzdelerinebakıldığında ise histopatolojilerine bağlı olmakla birlikte toplamda % 97,2'sinin malignkinetik özellikler gösterdiğini belirledik.Sonuç: Çalışmamızda malignite için kontrastlanma kinetiğinin öncelikle göz önündebulundurulması gerektiği, ancak morfolojik bulgularla birlikte değerlendirildiğindetanısal güvenilirliğin artacağını belirledik.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we retrospectively evaluated focal mass lesions diagnosed withmalignant and investigated diagnostic reliability of the staining curve in the malignantlesions.Material and Method: In our study, patients with focal mass lesions diagnosed withmalignant were retrospectively evaluated in between JANUARY 2005 ? NOVEMBER2008. Breast MR examination of all patients were realized with 1,5 T MR Device.Subtractive series assisting reveal of contrasting profile by making subtractions overdynamic images in conventional sequences taken after examinations were obtained.Mass lesions diagnosed with malignant were classified according to morphologicalfeatures, sizes, localizations, and histopathologic diagnoses and time-signal stainingcurve. Results: Mean age of all patients is 45.82. Masses are classified according to sizes andlocalizations. No relation was found between staining patterns and sizes of masses.Masses also were classified according to morphological features. It is found that 47.3%lesion has irregular shape when looked at shapes, 32.4% is irregular in total whenlooked at according to borders, 59.5% has spicule border and 83.8% has heterogeneoussignal features when evaluated according to signal features. We found that 97.2% ofmass lesions in total presents malign kinetic features depending upon theirhistopathologies when considered staining pattern percentages.Conclusion: We found that contrasting kinetics must be primarily considered formalignant; however diagnostic reliability will increase when considered withmorphological findings.