Radial arter kullanılarak yapılan koroner anjiyografinin radial arter çapı ve vazodilatasyon özelliklerine etkisi
Effects of transradial coronary angiography on radial artery diameter and vasodilatory properties
  1. Tez No: 248921
  2. Yazar: HIZIR OKUYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN ABACI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner anjiyografi, radial arter girişimi, radial vazodilatasyon, Coronary angiography, radial artery intervention, radial vasodilation
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Radial Arter Kullanılarak Uygulanan Koroner Anjiyografinin Radial Arter Çapı ve Vazodilatasyon Özelliklerine EtkisiAmaç: Çok sayıda avantajı olan transradial yaklaşım günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır. Fakat radial artere girişim sonrasında, arter yapısında değişiklikler oluşabildiğine dair veriler mevcuttur. Bu çalışmamızda transradial işlemlerin radial arter çapı ve vazodilatasyon özelliklerine uzun dönem etkisinin araştırılması amaçlanmıştır.Gereç-Yöntem: Çalışmaya uygun endikasyonla sol radial arter aracılığı ile koroner anjiyografi yapılan 35 hasta (28 erkek, 7 kadın) alınmıştır. Hastaların radial arterleri transradial girişimden 6-12 ay sonra yüksek çözünürlüklü ultrasonografi ile incelenmiştir. Hastaların radial arter çapları vazodilatasyon öncesi, akım aracılı vazodilatasyon (AAV) sonrası ve nitrat aracılı vazodilatasyon (NAV) sonrası ölçülmüştür. Girişim yapılmayan sağ radial arter çapı kontrol olarak alınmıştır.Bulgular: Vazodilatasyon öncesi arter çapı sol radial arterde, sağ radial arter ile kaşılaştırıldığında belirgin olarak küçük saptandı (2,80±0,46 karşın 3,01±0,46; p=0,005). Sol radial arterde mutlak çap farkına göre AAV yanıtı bozulmuş olarak saptandı (p=0,046). Ancak NAV cevabı ise korunmuş bulundu. Sol radial arterlerdeki vazodilatasyon öncesi değerler sağ radial arterlere göre belirgin olarak küçük olduğu için AAV ve NAV sonrası değerler yine sol radial arterlerde sağdakilere göre daha küçük ölçüldü.Sonuç: Transradial girişimden ortalama 9 ay sonra girişim yapılan radial arter çapında belirgin daralma, endotel fonksiyonlarını gösteren AAV cevabında bozulma saptanmıştır. Ancak NAV cevabında bozulma gözlenmemiştir. Daha önce girişim yapılan radial arter bypasss grefti veya diyaliz fistülü vs için kullanılması planlanır ise bu yapısal ve fonksiyonel değişiklikler göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Effects of Transradial Coronary Angiography on Radial Artery Diameter and Vasodilatory PropertiesObjective: Nowadays, transradial approach is commonly used due to numerous advantages. But there are some datas about the changes of structure of radial artery after the interventation. In our study we aimed to investigate long term outcomes of transradial procedures on radial artery diameter and vasodilatation properties.Material-Methods: 35 patients (28 men, 7 women) who had left transradial coronary angiography with appropiate indication were included to the study. The radial arteries of patients were assessed with high resolution ultrosonography after 6 to 12 months of the transradial coronary angiography. The radial artery diameters were measured at baseline and after flow mediated vasodilatation (FMV) and nitrate mediated vasodilatation (NMV). The right radial artery not used for intervention was used as control.Results: The left radial artery diameter was measured markedly more smaller than the right radial artery diameter (2,80±0,46 vs 3,01±0,46 p=0,005). FMV response in the left radial artery was impaired according to absolute diameter difference. However, NMV response was preserved. Because of the values in the left radial arteries were markedly smaller than ones in the right arteries before FMV and NMV, the values of these after FMV and NMV were smaller than right again.Conclusion: Marked narrowing of radial artery and impaired response of FMV that shows endotel function were found after average 9 months from transradial interventation. If the radial artery that used for interventation wanted to use as a greft for bypasss or a fistule for dialysis structural ve functional changes must be kept in mind.