Obstrüktif uyku apne sendomunda serum pr-BNP düzyeleri, ventrikül fonksiyobnları ve kardiyovasküler sonuçlar
Obstrüktif uyku apne sendomunda serum pr-BNP düzyeleri, ventrikül fonksiyobnlari ve kardiyovasküler sonuçlar
- Tez No: 248930
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TANSU ULUKAVAK ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: OSAS, pro-BNP, kardiyovasküler disfonksiyon, OSAS, pro-BNP, Cardiovascular disfunction
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
OSAS, toplumda sık görülen, birçok sistemik etkisi bulunan önemli bir uyku bozukluğudur. Hipertansiyondan uykuda ani ölümlere kadar en önemli komplikasyonları kardiyovasküler sistemde görülmektedir. Bu nedenle OSAS?lı hastalara erken tanı koymak ve tedavi etmek, mortalite ve morbiditeyi de azaltacaktır. Aynı zamanda, kalp hastalığı olmayan OSAS?lı hastalarda kardiyovasküler hastalık riskini gösterebilecek bir parametre bulunabilirse, bu hastaları erken dönemde OSAS?ın kardiyovasküler mortalite ve morbiditesinden korumak mümkün olabilir. Bu nedenle OSAS?ın kardiyovasküler sisteme etkileri ve bunları erken dönemde saptayabilecek laboratuar yöntemleri üzerine birçok çalışma yapılmıştır.Sunulan çalışmada kardiyovasküler hastalıklarda kullanılan biyokimyasal bir parametre olan pro-BNP düzeyleri OSAS ve kontrol gruplarında ölçülerek, kardiyovasküler hastalık gelişme riskini belirlemeye katkısının araştırılması hedeflenmiştir. Gazi Üniverstitesi Göğüs Hastalıkları Uyku Bozuklukları Merkezi?nde Kasım 2009-Şubat 2010 tarihleri arasında yapılan çalışmaya OSAS şühesi olan toplam 55 hasta alınmış, tüm hastalara PSG yapılmıştır. PSG sonucuna göre 30 olgu OSAS tanısı konularak hasta grubuna, OSAS tanısı konulmayan 25 olgu ise kontrol grubuna alınmıştır. PSG sabahı tüm olguların pro-BNP düzeyleri ölçülmüştür. OSAS grubundaki hastaların 4 haftalık CPAP tedavisi sonrası pro-BNP düzeyleri tekrar ölçülmüştür. Yapılan ölçümler sonunda OSAS grubunda pro-BNP düzeylerinin kontrol grubuna göre artmış olduğu bulunmuştur. Aynı zamanda OSAS grubunda CPAP tedavisi öncesi ve sonrasıpro-BNP düzeyleri karşılaştırıldığında tedavi sonrası pro-BNP düzeylerinin düştüğü saptanmıştır.Bu sonuçlarla; pro-BNP herhangi bir kalp hastalığı bulunmayan OSAS?lı olgularda kardiyovasküler disfonksiyonun erken bir belirteci olarak kullanılabilir ve böylece bu hastalarda kardiyovasküler hastalığın kliniği, mortalitesi ve morbiditesi ortaya çıkmadan risk yönetimi gerçekleştirilebilir.
Özet (Çeviri)
OSAS is an important sleep disorder with many systemic effects, which is frequently seen in society. The most significant complications occur in the cardiovascular system, varying from hypertension to sudden death in sleep. Thus, getting an early diagnosis in patients with OSAS, and treatment will abate the mortality and morbidity. It will also be possible to protect these patients from the cardiovascular mortality and morbidity of OSAS at early stages if any parameters that show the risk of cardiovascular disease can be found. Therefore, a great deal of research has been conducted on the effects of OSAS on cardiovascular system, and on the laboratory methods that will determine those effects.In the present study, pro-BNP levels, a biochemical parameter used in cardiovascular diseases, are measured in OSAS and control groups, and whether it contributes to determining the risk of emergence of cardiovascular disease has been examined. A total of 55 patients examined with OSAS doubt participated in the study,which was conducted between November 2009-February 2010 at Gazi University Faculty of Medicine Department of Pulmonary Medicine Sleep Disorders Center. PSG was applied to all the patients. Based on the PSG results, 30 cases were diagnosed as OSAS and included in the patient group; and 25 cases, which are not diagnosed as OSAS, were included in the control group. In the morning of PSG application, pro-BNP levels of all the cases were measured. The pro-BNP levels of patients in OSAS group were measured again after a 4-week CPAP treatment. Measurements have revealed that pro-BNP levels have increased in OSAS group when compared to the control groups. At the same time, whenpro-BNP levels before and after CPAP treatment are compared to each other in OSAS group, it has been found that pro-BNP levels have decreased after treatment.Based on these results; pro-BNP can be used as an early indicator of cardiovascular disfunction in OSAS cases without any heart disease so that the risk management could be handled before the clinic, mortality and morbidity of cardiovascular disease arises in these patients.