Serebrovasküler olay geçiren hastalarda kanda kalsitonin gen ilişkili peptid ve Endotelin?1 düzeyinin ölçülmesi
Detection of the blood levels of calcitonin gene-related peptide and Endothelin-1 in the patients with stroke
- Tez No: 248987
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEM ERTAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, İlk ve Acil Yardım, Neurology, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Acil Servis, İnme, CGRP, Endotelin-1
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaçİnme, kalp hastalıkları ve kanserden sonra ölümün üçüncü nedeni olup sekel bırakıcı bir hastalıktır. Hastane başvurularında ve sağlık harcamalarında önemli bir yer tutan bir hastalık grubu olarak da ön sıralarda yer almaktadır. Acil servise inmeyle gelen hastaların erken teşhis ve tedavisi ile bu hastalığın mortalite ve morbiditesi azalmaktadır. Bu çalışma akut SVO ön tanısı ile acil servise müracaat eden hastaların serum CGRP ve endotelin-1 düzeylerini ölçmeyi ve tanısal bir belirteç olarak kullanılıp kullanılamayacağını bulmayı hedefledik.Gereç ve Yöntem:Çalışmaya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisinde Kasım 2009 ?Şubat 2010 tarihleri arasında akut iskemik SVO tanısı konulan hastalardan 80 hasta ve kontrol grubu olarak da SVO harici hastalardan 80 tanesi seçildi.Bulgular:Hasta ve kontrol grupları arasında CGRP düzeylerinde anlamlı fark (10.2±10.1, 12.8±11.5; p=0.03) saptanırken; endotelin-1 düzeylerinde anlamlı fark (44.85±20.9, 47.18 ± 35.1; p=0.03) bulunamamıştır.Hastaların yaş ortalaması 68'di ve 43'ü erkekti. İnmenin başlangıcından acile gelinceye kadar geçen süre ortalaması 4 saatti. Hastaların %50'sinde hipertansiyon, %19'unda diabet, %17,8'inde hiperlipidemi, %7,5'inde koroner iskemi, %38,8'inde KKY mevcuttu. Hastaların %45'inde sigara ve %12,5'inde alkol kullanım öyküsü vardı. Hastaların SKB ortalaması 166 mmHg iken, DKB ortalaması 89 mmHg idi. Hastaların EKG'lerinde % 17,5 oranında AF vardı.Sonuç:CGRP düzeyinin akut serebrovasküler olaylarda düşmesi, iskemi lehine belirteç olarak kullanılabileceğini düşündürmektedir. Bunun için daha fazla ve geniş çalışmalar yapılması gerektiği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
AimStroke is the third most frequent death reason after hearth diseases and cancer, which generally associated with sequels. It is also a significant health-fund-consuming disease which accounts for an important amount of new hospital admissions. The mortality and morbidity of the stroke may be decreased with accurate and early diagnosis in the patients who applied to emergency clinics. In this study, we aimed to detect the blood levels of calcitonin gene-related peptide (CGRP) and endothelin-1 in the patients with stroke and intended to clarify whether these substances may or not be used as cerebro-vascular disease markers.Materials and MethodsA total of 80 patients, who were diagnosed as acute ischemic cerebro-vascular disease in Emergency Clinic of Inonu University Medical Faculty between November 2009 and February 2010 were selected as the patients group. Additionally, a total of 80 patients, who were not related to cerebro-vascular diseases were selected to constitute the control group.ResultsAlthough a significant difference on CGRP levels was found (10.2±10.1, 12.8±11.5; p=0.03) between the patient and control group, no difference was detected for endothelin-1 (44.85±20.9, 47.18 ± 35.1; p=0.03).The mean age of the patients was 71 years and 53 were male. The average time from the disease onset to emergency clinic admission was 4 hours. Among the patients, there was a history of hypertension in 50%, diabetes in 19%, hyperlipidemia in 17.8%, coronary ischemia in 7.5% and congestive heart disease in 38.8%.Smoking and alcohol use history were present in 45% and 12.5% of the patients, respectively. The average systolic blood pressure and diastolic blood pressure values of the patients were 166 mmHg and 89 mmHg, orderly. Atrial fibrillationwas present in 17.5% of the patients.ConclusionOur results suggest that low CGRP levels in acute cerebrovascular disease may indicate that it can be used as an ischemic marker. We believe that larger studies are required on this topic.Key WordsEmergency medicine, Stroke, CGRP, Endothelin-1