The views of scondary schools administrators and teachers about in-service training and personnel development in the Turkish educational system
Orta öğretim okulları yönetici ve öğretmenlerinin hizmet içi eğitime ve personelin geliştirilmesine ilişkin görüşleri
  1. Tez No: 249373
  2. Yazar: İSMAİL KORKMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHRİ AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmet içi eğitim, personel geliştirme, lise yöneticileri, lise öğretmenleri, In-service training, personal development, scondary school administrators, scondary school teachers
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Araştırmanın amacı, Milli Eğitim Bakanlığı orta öğretim okullarında görev yapan yönetici ve öğretmenlerin hizmet içi eğitime ve personelin geliştirilmesine ilişkin görüşlerini saptamak ve geliştirilmesine ihtiyaç duydukları alanları belirlemektir. Araştırmanın çalışma evreni, Bolu ili merkez ilce sınırları içerisinde bulunan 16 resmi ortaöğretim okulunda görev yapan 70 okul müdürü ile 493 öğretmendir. Araştırmanın anketi dört boyuttan oluşmaktadır. Bunlar; yönetici ve öğretmenlerin uygulanan hizmet içi eğitimle ilgili görüşleri ile bireysel boyutta kendilerinin, yönetsel boyutta yöneticilerin ve denetim boyutunda ise müfettişlerin geliştirilmesi istekleridir. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket uygulanmıştır. Anketlerden 254'ü öğretmenlerden 53'ü yöneticilerden olmak üzere 307 si geri dönmüştür.Geriye dönen ve geçerli sayılan; toplam 307 adet anketten elde edilen veriler, SPSS 11,00 bilgisayar programı kullanılarak analiz edilmiş, verilerin cevapların frekans, yüzde, aritmetik ortalama ve standart sapmaları hesaplanmıştır. Verilerin analizinde ayrıca, t-testi, tek yönlü varyans analizi ve Post Hoc Tukey HSD testi istatiksel yöntemleri kullanılmıştır. Farkların hangi gruplardan kaynaklandığı .05 anlamlılık düzeyinde test edilmiştir.Araştırmanın verilerine dayalı olarak aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır:-Yöneticiler ve öğretmenler uygulanan hizmet içi eğitim etkinliklerinden orta dercede memnundurlar.- Araştırma sonucunda ortaöğretim okullarında görev yapan yönetici ve öğretmenlerin hizmet içi eğitimi gerekli gördükleri ancak eğitim sistemimizdeki hizmet içi eğitim uygulamalarını yeterince etkili bulmadıkları görülmüştür.-Yöneticiler ve öğretmenler bireysel boyutta gelişmek istedikleri alanlarda orta veya çok düzeylerinde gelişmek istediklerini belirtmişlerdir. Madde ortalamalarına göre, öğretmenler yöneticilere göre daha fazla gelişmek istemektedirler.-Bireysel boyutta yer alan tüm maddelerde görev, cinsiyet, kıdem ve öğrenim düzeyi değişkenleri açısından oluşturulan grupların görüşleri arasında anlamlı bir farklılığa rastlanmamıştır.-Yönetsel boyutta yer alan bazı maddelerde görev, cinsiyet, kıdem ve öğrenim düzeyi değişkenleri açısından oluşturulan grupların görüşleri arasında anlamlı bir farklılığa rastlanmıştır.-Denetsel boyutta yer alan bazı maddelerde görev, cinsiyet, kıdem ve öğrenim düzeyi değişkenleri açısından oluşturulan grupların görüşleri arasında anlamlı bir farklılığa rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to find out the views of the supervisors and the teachers who work at the high schools and their views for training programmes and personnel development. Population of this research consisted 493 teachers and 70 supervisors in 16 high schools which are in the province of Bolu. The questionnaire is in four parts. These are the views of the supervisors and the teachers about the training programmes and their wishes for improvement in the terms of supervision, inspection and individuality. The instrument of the data collection used in this study is a survey handed in to the questionaires out of 254 teachers and 53 supervisors the total is 307.Totaly, 307 questionnaies were taken into account and analyzed by SPSS 11.00 programme and statistical procedures such as, frequency, percent, arithmatical mean and standart deviation were made. In the analyses of the data, t test, one-way variance analysis, Part Hoc Tukey HSD Test .05 significance score was accepted as important in determining the differences.As a result of the research, the following findings were achieved:- The teachers and the supervisors are generally happy about the training programmes.- The main results of the study showed that scondary schools administrators and teachers thought in-service training as necessary but they thought that in-service training practices is not effective in Turkish Educational System.- The teachers and the supervisors have stated that they want to improve themselves at semi and maximum levels. Based on compared to the supervisors, the teachers want to themselves more.- There isn?t any striking difference between the opiniors of the groups which were classified according to their sexuality, education level, their work spans, asked in the individual level.- There is striking difference between the opiniors of the groups which were classified according to their sexuality, education level, their work spans, asked in the administration- There is striking difference between the opiniors of the groups which were classified according to their sexuality, education level, their work spans, asked in the control