Avrupa Birliği mali yardımları
Fiscal assistances of European Union
- Tez No: 249772
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CUMA BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği Mali Yardımları, Avrupa Birliği, Avrupa Birliği ve Türkiye Arasındaki Mali İlişkiler, Fiscal Assistances of European Union, European Union, Fiscal Relations between Turkey and European Union
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
- Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki mali ilişkiler, 1/95 sayılı Ortaklık Konseyi Kararı'na kadar, 12 Eylül 1963 tarihinde imzalanan, Ankara Antlaşması'nda kabul edilen Mali Protokoller kapsamında yürütülmüştür. İmzalanan bu mali protokollerin amacı, Türkiye ekonomisinin hızlı kalkınmasını sağlamaktır. Bu amaçla, Ankara Antlaşması'nda dört mali protokol imzalanmış, ancak bunlardan üç tanesi hayata geçirilebilmiş, dördüncü mali protokol ise siyasi nedenlerden dolayı uygulanamamıştır. Bu protokollerden sonra, mali ilişkiler proje bazında kredi-hibe şeklinde gerçekleşmiştir.Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki mali ilişkilerde iki önemli dönüm noktası bulunmaktadır. Bunlar, Türkiye'nin Birliğe aday ülke olarak kabul edildiği Helsinki Zirvesi ve Gümrük Birliği'nin kabul edilmesidir.Bu çalışmada, Avrupa Birliği'nin yapısı, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile olan ilişkilerinin kronolojik süreci, Türkiye'nin, diğer aday ülkelerin ve üye olmayan ülkelerin Topluluk ile olan mali ilişkileri incelenmiş ve Türkiye'nin durumu ile diğer ülkelerin durumu mali ilişkiler yönünden karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Fiscal Assistances between European Union and Turkey had been carried out by Financial Protocols accepted at Ankara Agreement which was signed on October 12. 1963 until 1/95 Numbered Decision of Partnership Council. Purpose of these signed financial protocols is to provide fast progress to Turkish Economy. For this purpose, four financial protocols had been signed, but three of them were applied, fourth one was not applied because of political reasons. After these protocols, fiscal relations have been carried out based on the projects which were credit/donation type.There are two important turning points between the fiscal relations of Turkey and European Union. These are the Helsinki Summit Meeting at which Turkey was accepted as a candidate country and acceptance of Customs Union.In this study, structure of European Union, chronological progression of relation of Turkey with European Union, fiscal relations of European Union with Turkey, other candidate countries and non-member countries were investigated and situation of Turkey and other countries were compared in terms of fiscal relations.