The influence of social support, perceived control, locus of control and job/home demands on coping with work-family conflict
Sosyal destek, kontrol algısı, kontrol odağı ve iş/ev yükünün iş-aile çatışması ile başetme stratejilerine olan etkisi
  1. Tez No: 250610
  2. Yazar: ALEV DEMOKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H.CANAN SÜMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Destek, Kontrol Algısı, Kontrol Odağı, Başetme Stratejileri, İş-Aile Çatışması, Social Support, Perceived Control, Locus of Control, Coping Strategies, Work-Family Conflict
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmanın amacı, sosyal destek, kontrol algısı, kontrol odağı ve iş/ev yükünün, iş-aile çatışması ve aile-iş çatışması ile başetme üzerine olan etkilerini incelemektir. Çeşitli meslek gruplarından hem eşi, hem kendisi kariyer sahibi Türk katılımcılar üzerinde bir anket çalışması uygulanmıştır (N = 300). Araştırma sonuçları, a) sosyal desteğe sahip kişiler için, kontrol algısı arttıkça problem-odaklı başetme stratejilerinin tercih edildiğini, b) dışsal kontrol odağına sahip kişilerin duygu-odaklı başetme stratejilerini tercih ettiklerini, bunun da aile-iş çatışmasını azalttığını, fakat benzer bir ilişkinin iş-aile çatışması üzerinde gözlemlenmediğini ve c) iş/ev yükünün sadece bileşik indeks (nesnel ve öznel ölçümlerin birleşimi) olarak hesaplandığında, kontrol algısı ve başetme stratejileri ilişkisi üzerinde bir aracı etkisi olduğunu göstermiştir. Sonuçların uygulamaya yönelik doğurguları ve çalışmanın kısıtlılıkları tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the effects of social support, perceived control, locus of control and demand on adopting coping strategies to deal with work-to-family conflict (WFC) and family-to-work conflict (FWC). A questionnaire was administered to Turkish dual-career couples with diverse occupational backgrounds (N = 300). Results suggested that (a) those who received social supported adopt problem-focused coping strategies through the effect of having high perceived control, (b) those with external locus of control adopted emotion-focused coping strategies which in turn increased family-to-work conflict, but not such relationship was observed on work-to-family conflict, and (c) work/home demands moderated the relationship between perceived control and coping strategies only when it was measured as a combination of both self-reports and objective demand indices. Practical implications of the findings are discussed along with the limitations of the study.