Pedestrian safety around elementary schools
İlköğretim okulları çevresinde yayagüvenliği
  1. Tez No: 250613
  2. Yazar: BÜNYAMİN ERKAN ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TİMO LAJUNEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kamu Yönetimi, Trafik, Education and Training, Public Administration, Traffic
  6. Anahtar Kelimeler: Kara nokta, Trafik Kazaları, Yaya Güvenliği, Karşıdan karşıya geçme davranışı, Güzergâh seçim davranışı, Black Spot Analysis, Pedestrian Safety, Route choice behavior, Crossing behavior, Intervention
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışma ilköğretim okulları çevresinde yaya odaklı güvenlik çevre düzenlemesini tesis etmektedir. Bu hedef doğrultusunda sıralı olarak 3 amaç yerine getirilmiştir. Bunlardan birincisi; yeni geliştirilen ?Davranışsal Kara Nokta Analizi? önermesidir. İkincil olarak, kara nokta çevrelerinde yaya davranışlarını analiz edilmiş ve son olarak etkin yapılandırmalar denenmiş, yapılandırmaların geçerliliği gözlem yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırmanın önerdiği ?Davranışsal Kara Nokta Analizi? öğrencilerin güzergâh seçim davranışlarına ve karşıdan karşıya geçme davranışına dayandırılmıştır. Öğrencilerin güzergâh seçiminde en kısa yolu seçtikleri, trafik risk algılarının ise trafik yoğunluğundan, yaya görünürlülüğünden, bekleme süresinden ve yol genişliğinden etkilendiği ?Davranışsal Kara Nokta Analizine? dayanarak gösterilmiştir. Yeniden yapılandırmalar öncesinde ve sonrasında yapılan gözlemler sonucu, yeniden yapılandırmaların araç hızı, çatışma sayısı, yol verme davranışı, kuyruk oluşturan araç sayısı, kaldırım kenar taşında duran yaya sayısı, baş hareketleri, karşıdan karşıya geçiş hızı, mesafesi ve açısı gibi faktörleri olumlu bir yönde etkilerken, yayaların bekleme süresini olumsuz yönde etkilediği kaydedilmiştir. Son olarak yaya güvenliği odaklı yapılandırmalar ile ilgili öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study establishes pedestrian safety focused environment around elementary schools. In order to reach this objective 3 consecutive goals are fulfilled; firstly; proposing, a newly designed black spot analysis, ?Behavioral Black Spot Analysis?, secondly; documenting pedestrian behavior around black spots, and finally stimulating effective interventions around elementary schools. This study proposes a newly designed methodology; ?Behavioral Black Spot Analysis? which is namely based upon pedestrians? route choice and risk perception statements. Additionally it is observed that students choose the shortest route on their way. ?Behavioral Black Spot Analysis? reveals that traffic flows, pedestrian visibility, vehicle visibility, waiting time, road width are most important parameters of pedestrians? perception of traffic safety. Results of unobtrusive observations indicate that interventions have significant effect on vehicle speed, number of conflicts, yielding behavior of drivers, total number of cars forming a queue, number of pedestrians stopping on the curb, head movements, crossing angles, crossing tempos, and crossing distances of pedestrians. Behind this interventions affects pedestrians? waiting time in negative manner. Recommendations for pedestrian safety interventions are suggested.