The study of school parent cooperation activities in elementary grade level on the base of parents' perceptions
İlköğretim de okul aile işbirliği çalışmalarının aile görüşlerine dayalı olarak incelenmesi
  1. Tez No: 250690
  2. Yazar: NESLİ ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP BERNA ERDİLLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Parent Involvement, and Elementary Schools
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Ev ve okul çocuklar için iki önemli yaşam ve öğrenim alanıdır. Bu nedenle, aileler ve öğretmenler çocukların hayatında ortak sorumlulukları paylaşmaktadırlar. Ev ve okul arasındaki ilişki çocukların eğitim ve gelişiminin kalitesini artırmak ve devamlılığını sağlamak açısından önemli bir faktördür. Bundan dolayı ailelerin cocuklarının eğitimine katılması eğitim açısından önem taşımaktadır.Bu çalışma ilköğretim devlet okulların da uygulanan aile katılım çalışmaların durum tespitini yapmak amacı ile yürütülmüştür. İlk olarak etkinliklerin türü ve sıklığı analiz edilmiştir. Daha sonra ailelerin beklentileri, önerileri ve aile katılım çalışmalarının etkileri hakkında ki görüşleri incelenmiştir.Katılımcılardan ?Okul?Aile İşbirliği Çalışmaları? adlı anketi doldurmaları istenmiştir. Anket 25 sorudan oluşmaktadır. Bu sorulardan 9'u katılımcıların kişisel bilgilerini öğrenmek amaçlı tasarlanmıştır. Kalan 15 soru ise aile katılım çalışmaları ile ilgilidir. Üçüncü, sekizinci ve ondördüncü soru dışında ailelere bir soru için birden fazla şık işaretleme olanağı sağlanmıştır.Çalışmanın katılımcıları 2008- 2009 öğretim yılın da Ankara da ki bir ilköğretim okulna devam eden çocukların velileridir. Çalışma ilköğretim bir, iki, üç, dört, ve beşinci sınıfları içermektedir. 501 aile çalışmaya katılmıştır.Araştırma sonucuna göre, okul dışında en çok yürütülen etkinlik ailelerin çocukları ile birlikte ödev yapmasıdır. Ancak eve, okulun eğitim programı ve günlük planlarını içeren notlar , öğrencinin sınav notları ve öğretmenler tarafından hazırlanan bülteneler gönderilmemektedir. Bunun yanısıra aile ziyaretleri, telefon konuşmaları ve ödev imzalama gibi faaliyetlere yer verilmemektedir. Okul içierinde ise en çok yüz yüze görüşmeler yapılmakta ve okul panoları hazırlanmaktadır. Ailere okulda karar verme sürecine katılımına, dilek kutusunun kullanılması gibi etkinlikler hiç uygulanmamaktadır.Aileler zamanları olduğunda aile katılımı etkinliklerine katılmaktadırlar. Ayrıca veli toplantıları ve öğretmenin okula çağırması durumda etkinlere katılmaktadırlar. Zaman sorunu ve iş yerinde izin alınmaması durumda aileler için etkinliklere katılım açısından engel oluşturmaktadır. Veliler daha çok konferans, aile eğitim çalışmaları ve veli toplantısı organize edilmesini istemektedirler. Katılımcılara göre aile katılımının en önemli işlevi ailelerin çocuk gelişimi ve eğitimi ile ilgili ihtiyaç duyulan konularda eğitilmesi olarak belirtilmiştir. Aileler açısından, okul için para toplanması okul aile işbirliğinin amacı olarak görülmektedir.. Aile katılım çalışmalarının çocukların eğitimini etkili hale getirdiği ve onların gelişimine katkıda bulunduğu söylenmiştir.Katılımcılar aile katılımının etkili bir şekilde gerçekleşmesini etkileyen nedenleri en önemliden az önemliye kadar şu şekilse sıralamışlardır; öğretmenlerin tutumları, aile katılım etkinliklerinin gerçekleştirildiği saatin uygunluğu, okul yönetiminin aileler ile olan ilişkileri, ailelerin aile katılımı ile ilgili kişisel fikir ve deneyimleri ve uygulanan aile katılım programının içeriği ve uygunluğu. Aileler etkinliklerin kısmen yeterli olduğunu düşünmektedirler. Son olarak okullarından öğretmen, aile ve öğrenci arasında iyi bir iletişim kurulmasını talep etmişlerdir.Anahtar Kelimler: Aile Katılımı ve İlköğretim
Özet (Çeviri)
Home and school are two important living and learning environment for children. In this regard, parents and teachers share mutual responsibilities in children?s life. The relationship between home and school is a significant point in improving quality and sustainability of children?s education and development. Thus involvement of parents in their children?s learning has significant value for education.Parents are important stakeholders in parent involvement process. Their ideas, and attitudes toward parent involvement determined their participation and parent involvement process.This study was designed to describe the current situation in public elementary schools in terms of parent involvement activities by bases on parents? perceptions. First of all the types of parent involvement activities that are conducted by schools and their frequencies were defined. Then parents? perceptions about family-school collaboration activities were analyzed.Participants were required to fill out the questionnaire, ?School- Parent Cooperation Activities?. The questionnaire consists of 25 questions. Nine questions are related with demographic information about participants. Fifteen questions are measured parents? perceptions about parent involvement activities.The sample of study included in parents with children who attend to public elementary schools in Ankara in 2008- 2009 academic year. The study consisted of first, second, third, fourth, and fifth grades. Five hundred and one parents from different public elementary schools in Ankara were constituted the sample of the study.The results of the study showed that most frequently used activities, conducted outside of school, is homework assignments that parents and child work together. Inside of the school, face to face meetings with teachers and prepared school boards are most frequently applied parent involvement activities.Parents emphasized that they participate parent involvement activities when they find time to do this. Parent- teacher meetings and teachers? invitations were powerful factor for parents to come to school and involve in activities. Parents did not participate in activities when they do not have to do it. Also not getting permission from work was another barrier for parents. Parents want to be organized more often conferences and parent education activities, and more often parent- teacher meetings. Education of parent about the needed topics related with children development and education was most frequently marked by parents as the most important function of parent involvement activities. Also raising funds for school was seen as the purpose of practicing parent involvement activities. Parents thought that teachers allow enough time for them and welcomes them with smiling face. According to participants, effect of school- parent cooperation activities was to potentiate their child?s education and contribute to their child?s development.Parents ordered five factors for effective parent involvement activities from the most important to least important ones; teachers? attitudes, availability of time of parent involvement activities for parents, administration?s relationship with parents, personal experiences and opinion of parents related with parent involvement, and content and availability of school?s parent involvement program. Parents believed that school- parent cooperation activities conducting in their child?s school were partial enough. Also good communication between teacher- parents and child is mostly chosen by parents.