YBa2Cu3O7-d süperiletkenlerinde tablet basıncının süperiletkenlik özellikleri üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of effect of pellet pressure on superconductivity properties of YBa2Cu3O7-d superconductors
- Tez No: 251434
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: YBa2Cu3O7-? süperiletkenler, Dy katkılaması, tablet basıncı, YBa2Cu3O7-? ceramic superconductors, doping of Dy, pellet pressure
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu tezde; basıncın ve Y bölgesine Dy katkılamasının YBa2Cu3O7-? süperiletken malzemesinin yapısal ve süperiletkenlik özellikler üzerine etkisi araştırılmıştır.YBa2Cu3O7-? oksit süperiletken malzemesi katıhal tepkime yöntemiyle hazırlanmıştır. Malzemeye 15, 30, 45 MPa büyüklüğünde basınçlar uygulanmıştır. YBa2Cu3O7-? , A serisi (15 MPa için A1, 30 MPa için A2, 45 MPa için A3)olarak belirlenmiştir. Y bölgesine Dy katkılanarak Y0.9Dy0.1Ba2Cu3O7-? ve Y0.5Dy0.5Ba2Cu3O7-? bileşiği elde edilmiştir. Y0.9Dy0.1Ba2Cu3O7-? için elde edilen malzemeler B serisi (15 MPa için B1, 30 MPa için B2, 45 MPa için B3) ve Y0.5Dy0.5Ba2Cu3O7-? için elde edilen C serisi (15 MPa için C1, 30 MPa için C2, 45 MPa için C3) olarak adlandırılmıştır. Elde edilen malzemelerin, XRD analizleri, polarize optik mikroskop fotoğrafları, SEM görüntüleriyle karakterizasyonu yapılmıştır.Sonuç olarak, YBCO seramiğinde Y bölgesine Dy katkılanmasının malzemenin yapısal ve süperiletkenlik özelliklerini iyileştirdiği, basınç uygulamasının ise YBCO, Y0.9Dy0.1Ba2Cu3O7-? ve Y0.5Dy0.5Ba2Cu3O7-? bileşiklerinde, genel olarak yapısal ve süperiletkenlik özelliklerinde olumsuz etkiler yaptığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the effects of pressure and partial substitutions of Dy instead of Y site about structural and superconducting properties of YBa2Cu3O7-? compound has been investigated.YBa2Cu3O7-? oxide superconductor samples have been prepared by solid reaction method. 15, 30, 45 MPa pressures have been applied to the samples. As A series that which has YBa2Cu3O7-? (for 15, 30, 45 MPa respectively A1, A2 and A3) have been called. Y0.9Dy0.1Ba2Cu3O7-? and Y0.5Dy0.5Ba2Cu3O7-? compounds have been synthesized by partial substitution of Dy instead of Y site. B series that which has Y0.9Dy0.1Ba2Cu3O7-? (for 15, 30, 45 MPa respectively B1, B2 and B3), C series that which has Y0.5Dy0.5Ba2Cu3O7-? ? (for 15, 30, 45 MPa respectively C1, C2 and C3) have been called. All the samples have been characterized by XRD analysis, polorized optical microscopy photographs, SEM microphotographs.Finally, it was determined that although the partial substitutions of Dy instead of Y site in YBCO ceramic improved structural and superconducting properties of samples, applied pressure on YBCO, Y0.9Dy0.1Ba2Cu3O7-? and Y0.5Dy0.5Ba2Cu3O7-? compounds damaged this properties.