YBa2Cu3O7 süperiletkenlerinin yapısal özellikleri üzerine basınç etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of pressure on structural properties of YBa2Cu3O7 superconductors
- Tez No: 178232
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: YBa2Cu3O7-? seramik süperiletkenler, Lu ve Ag katkılaması, tablet basıncı, YBa2Cu3O7-? ceramic superconductors, doping of Lu and Ag, pelletpressure
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu tezde; basıncın ve Y bölgesine Lu ve Cu bölgesine de Ag katkılamasının Y0.5Lu0.5Ba2Cu3-xAgxO7-? süperiletken malzemesinin yapısal ve süperiletkenlik özellikleri üzerine etkisi araştırılmıştır.YBa2Cu3O6.5 oksit süperiletken malzemesi katıhal tepkime yöntemiyle hazırlanmıştır. Malzemeye 15, 30, 45 MPa büyüklüğünde basınçlar uygulanmıştır. Y bölgesine Lu ve Cu bölgesine de Ag katkılanarak Y0.5Lu0.5Ba2Cu3-xAgxO7-? (x = 0.1, 0.2, 0.3) bileşiği elde edilmiştir. x = 0.1 için elde edilen malzemeler A serisi (15 MPa için A1, 30 MPa için A2, 45 MPa için A3), x = 0.2 için elde edilen malzemeler B serisi (15 MPa için B1, 30 MPa için B2, 45 MPa için B3)ve x = 0.3 için elde edilen malzemeler ise C serisi (15 MPa için C1, 30 MPa için C2, 45 MPa için C3) olarak adlandırılmıştır. Elde edilen malzemelerin, XRD analizleri, polarize optik mikroskop fotoğrafları, SEM görüntüleri ve yoğunluk ölçümleriyle karakterizasyonu yapılmıştır.Sonuç olarak, YBCO seramiğinde Y bölgesine Lu ve Cu bölgesine de Ag katkılamasının malzemenin yapısal ve süperiletkenlik özelliklerini iyileştirdiği, basınç uygulamasının ise YBCO ve Y0.5Lu0.5Ba2Cu3-xAgxO7-? bileşiklerinde, genel olarak yapısal ve süperiletkenlik özelliklerinde olumsuz etkiler yaptığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the effects of pressure and partial substitutions of Lu instead of Y and Ag instead of Cu sites about structural and superconducting properties of Y0.5Lu0.5Ba2Cu3-xAgxO7-? compound has been investigated.YBa2Cu3O6.5 oxide superconductor samples have been prepared by solid state reaction method. 15, 30, 45 MPa pressures have been applied to the samples. Y0.5Lu0.5Ba2Cu3-xAgxO7-? compound (x = 0.1, 0.2, 0.3) has been synthesized by partial substitution of Lu instead of Y and Ag instead of Cu sites. As A series that which has x = 0.1 (for 15, 30, 45 MPa, respectively A1, A2 and A3), B series that which has x = 0.2 (for 15, 30, 45 MPa, respectively B1, B2 and B3), C series that which has x = 0.3 (for 15, 30, 45 MPa, respectively C1, C2 and C3) have been called. All the samples have been characterized by XRD analysis, polorized optical microscopy photographs, SEM microphotographs and density measurements.Finally, it was determined that although the partial substitutions of Lu instead of Y and Ag instead of Cu sites in YBCO ceramic improved structural and superconducting properties of samples, applied pressure on YBCO and Y0.5Lu0.5Ba2Cu3-xAgxO7-? compounds damaged this properties.