Stratejik kararların performansa etkisinin analizi
The analyse of strategic decisions' effect to performance
  1. Tez No: 252467
  2. Yazar: DEVRAN DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEÇKİN POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejik Karar, CAR (Kümülatif Anormal Getiri), Strategic Decision, CAR (Cumulative Abnormal Return)
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmada, stratejik kararların ve stratejik kararlar sonucu oluşan şirket iştirak yapısı ve ürün çeşitlendirmenin şirket performansı üzerindeki etkisi incelenmiştir. Çalışmada üç ayrı inceleme bulunmaktadır. İlk bölümde şirketin iştirak yapısı ve iştirak ürün çeşitlendirmesinin müşterek olarak şirket performansına etkisi incelenmiş ve performans ölçütü olarak satışlar ele alınmıştır. İkinci bölümde stratejik kararların şirket yetenek ve kaynaklarına etkisine göre performansa etkisi incelenmiştir. Bu incelemedeki performans ölçütü CAR (Kümülatif Anormal Getiri) değerleridir. Üçüncü bölümde ise stratejik kararların birbirlerini etkileme derecelerine göre şirket performansıma olan etkisi incelenmiştir. Performans ölçütü olarak yine CAR değerleri kullanılmıştır. Kararların etki derecelerinin tayini ise MICMAC metodu ile elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, effect of strategic decisions and partnership structure and product differentiation as the consequenses of strategic decisions to performance is analysed. There are three analysis in the study. In the first section, as the result of the firms? strategic decisions, partnership structure and product differentiation?s influence to the firms? performance is analyzed. And measurement of performance is sales. In the second section, influence of strategic decisions which are classified according to influence to firms? competence and resources, to firms? performance is analyzed. And measurement of performance is CAR (Cumulative Abnormal Return) values. In the third section, relation between influence degree of strategic decisions to each other and performance of these strategic decisions is analyzed. And measurement of performance is again CAR values. Influence degrees of strategic decisions are determined by the method of MICMAC.