Düşük performans nedeniyle iş sözleşmesinin feshi
Termination of employment contracts due to underperformance
  1. Tez No: 253745
  2. Yazar: CEYLAN BİL ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN ODAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Performans Değerlendirme, Düşük Performans, Fesih, Geçerli Sebeple Fesih, İş Kanunu
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Tezin konusu iş güvencesi kapsamında düşük performansın geçerli sebebe dayanarak iş sözleşmesinin feshedilmesidir. Bu doğrultuda inceleme üç bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde, performans, performans değerlendirme, performans değerlendirme yöntemleri ve düşük performans kavramları incelenmiştir. Performans değerlendirme süreci ve bu değerlendirme sonuçlarının nerelerde kullanılabileceği üzerinde durulmuş ve düşük performansın oluşma nedenleri ve bunu giderme yolları incelenmiştir.İkinci bölümde iş sözleşmesi kavramından yola çıkarak unsurları, özellikleri, kurulması için gerekli koşullar ve fesih kavramı incelenmiştir. 4857 sayılı İş Kanununda yer alan haklı sebep ve geçerli sebep incelenmiştir. İş güvencesinden yararlanma koşulları üzerinde durulmuştur. İşçinin yeterliliğinden, davranışlarından, işletmenin, işyerinin ve işin gereklerinden kaynaklanan geçerli sebepler bu bölümde başlıklar halinde incelenmiştir. Geçerli bir nedenin aranması yanında fesih için işçinin savunmasının alınması ve fesih nedeninin açıkça bildirilmesi de incelenmiştir.Üçüncü bölümün ilk alt başlığında, performans değerlendirmenin İş Kanunu'ndaki yerine değinilmiştir. İkinci alt başlığında işçinin performans düşüklüğünün geçerli sebep oluşturacak fesih koşulları ve ispat yükü üzerinde durularak bu konuda Yargıtay kararlarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of the thesis in the context of employment security due to underperformance based on the current cause is terminated. In line with this thesis consists of three parts. In the first section, performance, performance evaluation and performance evaluation methods and underperformance consepts were investigated. Performance evaluation process and results of this evaluation can be used where are emphasized. The reasons for underperformance and create ways to resolve is examined.The thesis of the second part is examined elements of employment contract, feature, to establish the necessary conditions and termination concept. The currect cause and just cause examined in Labour Law no 4857. Advantage of employment security conditions are emphasized. From the employee's adaquacy, behavior, business, workplace and business arising from the requirements of current causes in this section headings examined. The search for a current causes for termination by reason of termination of the employee's defense to be taken and be reported as clearly examined.At first subtitle of third part, place in the Labour Law of performance evaluation was mentioned. At second subtitle abrogation conditions, which was formed current cause due to underperformance of the employee termination conditions and burden of proof mentioned, in this regard place was given to sentences of Supreme Court.Key Word: Performance Evaluation, Underperformance, Termination, Termination with Current Cause, Labour Law