Eğitim olgusunun kültürlere göre biçim alışları ve olgunun özselliğinin felsefi dayanakları
The shaping of the phenomenon of education according to cultures and the philosophical foundations of its characteristics
- Tez No: 254393
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN COŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Felsefe, Education and Training, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Eğitim Felsefesi, Eğitim Tarihi, Kültürel Çeşitlilik, Education, Philosophy of Education, History of Education, Cultural Variety
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Bölümü
- Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırmanın amacı, insan-oluşun ve tarihsel varlık oluşun olmazsa olmaz koşulu olan eğitim olgusunun kültürlere göre nasıl farklı biçimler aldığını göstermektir. Eğitimin insan hayatı için anlamı; geçmişi bilmede, geleceği kurmada ve bunlarla bağıntılı olgularda önemi dile getirilmeye çalışılmış, değişmez insani özler dayanağında kültür çeşitliliğinin oluşumu vurgulanmıştır. Eski zamanlardan modern sistemlere kadar tarihsel bir inceleme bu bakış açısından yapılmıştır. Güncel sorun insanlığı tehdit eden tehlikelerden sakınmak için bir çözüm bulmaktır. Araçları bulmak için felsefi yeniden-düşünme gerekmektedir. Çalışmanın yöntemi çoğuldur, çünkü kavramsal, tarihsel ve programatik gelişmektedir. Hedef daha fazla eğitim ve daha fazla humanistçe eğitimdir. Sonuç olarak eğitim idesinin, genel sorunlara somut çözümler bulması yolunda öneriler ve uygulamalarla canlandırılması gereği belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to show how the phenomenon of education, the sine qua non condition of being human and being historical, takes different shapes according to cultures. What education means in human life, its importance for knowing the past and for constructing the future and for related phenomena are tried to be articulated with an emphasis on a variety of of cultures depending upon unchanging human essentials. From this point of view a historical survey is made from ancient times to modern systems. The actual problem is to find a solution for the avoidance of dangers threatening humanity. To find the means requires philosophical rethinking. The method of the study involves a plurality in that it proceeds conceptually, historically and programmatically. The aim is more education and more humanistic education. It is concluded that the idea of education must be rejuvinated by proposals and applications towards finding concrete solutions to general problems.