The Fama and French approach for the cross section of expected stock returns: Empirical evidence for the Istanbul Stock Exchange
Beklenen hisse senedi getirilerine Fama ve French yaklaşımı: İstanbul Menkul Kıymetler Borsası için Türkiye sınaması
- Tez No: 254418
- Danışmanlar: PROF. DR. ORAL ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Piyasa ß, Büyüklük, Defter /Piyasa Değeri, Fiyat/Kazanç oranı, Market ß, size, book-to-market equity, earnings-price ratios
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu tez çalışmasında 1992-2006 dönemi arasında İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem gören hisse senetlerinin ortalama getirilerindeki değişimleri piyasa ß'sı, büyüklük, defter/piyasa değeri ve fiyat/kazanç oranlarını birleştirerek analiz edilmesi amaçlanmıştır.Bu analizlerin sonucunda şu bulgulara ulaşılmıştır: İMKB'deki getirileri açıklama konusunda her üç faktör de dikkate değerdir. Her bir faktör gerek tek başına gerek diğer faktörlerle beraber regresyona tabii tutulduğunda açıklayıcı olmuştur. Bu nedenle Fama-French'in üç faktörlü modelinin yatırım varlıkları fiyatlarını açıklamada tek faktörlü modele göre daha üstün olduğu gözlemlenmiştir.Bu çalışma sonuçları Fama-French modelinin gerçek sonuçlara yakınlığını teyit etmiştir. Değer yaratan hisseler büyüme potansiyeli taşıyan hisselerden ve küçük firma piyasa değerli hisseler büyük piyasa değerli hisselerden daha fazla getiri sağlamaktadır. Benzer durum risk hesabı işin içine katıldığında da geçerlidir.
Özet (Çeviri)
This study analyzes size and book-to-market equity, combine to capture the cross-sectional variation in average stock returns associated with market ß, size, book-to-market equity, and earnings-price ratios for the equities in Istanbul Stock Exchange between the period 1992 - 2006.According to findings of this dissertation, all of the three factors are significant in explaining the stock returns in Istanbul Stock Exchange. Each of the factors is also explanatory both alone and when regressed with the other factors. Therefore, it can be concluded that the three factor model of Fama and French model is superior to the single factor model for investigating the capital asset prices.Overall, this dissertation confirms the Fama and French model?s accuracy. The value stocks outperform the growth stocks and the small firms outrun the big firms in terms of returns. The effects are still valid when adjusted for risk.