Fen ve teknoloji ve sınıf öğretmeni adaylarının fen ve teknoloji okuryazarlığına ilişkin öz yeterlik algıları
Prospective science and classroom teachers' self efficacy beliefs about scientific literacy
- Tez No: 254818
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELEK DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen ve Teknoloji Okuryazarlığı, Öz yeterlik, Fen ve Teknoloji Okuryazarlığına İlişkin Öz yeterlik Algısı, Scientific Literacy, Self Efficacy, Self Efficacy Belief About Scientific Literacy
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu araştırmanın amacı, fen ve teknoloji ve sınıf öğretmeni adaylarının fen ve teknoloji okuryazarlığına ilişkin öz yeterlik algı düzeylerini belirlemek ve bunun cinsiyet, mezun olunan lise türü, öğrenim görülen bölüm, sınıf ve akademik ortalama gibi değişkenler açısından değişip değişmediğini ortaya koymaktır.Araştırma, 2007-2008 akademik yılında Hacettepe Üniversitesi İlköğretim Bölümü Fen Bilgisi Eğitimi ve Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dallarında öğrenim gören toplam 346 öğrenci üzerinde yürütülmüş ve bu bölümlerin birinci ve dördüncü sınıflarında öğrenim görmekte olan öğrencilerle sınırlı tutulmuştur.Araştırmada, araştırmacı tarafından geliştirilen ?Fen ve Teknoloji Okuryazarlığına İlişkin Öz Yeterlik Algısı Ölçeği? kullanılmıştır. Ölçeğin güvenirlik katsayısı Cronbach ?=0,95 bulunmuştur. Ölçek 33 maddeden oluşmaktadır ve 5'li likert tarzında hazırlanmıştır.Araştırma bulguları aşağıdaki şekilde özetlenebilir:1.Fen ve teknoloji ve sınıf öğretmeni adaylarının fen ve teknoloji okuryazarlığına ilişkin öz yeterlik algısı puanları ortalaması 113,36'dır; yani ?oldukça yeterli? düzeydedir.2.Fen ve teknoloji ve sınıf öğretmeni adaylarının fen ve teknoloji okuryazarlığı öz yeterlik algı düzeyleri cinsiyete göre anlamlı derecede farklı bulunmuştur.3.Fen ve teknoloji ve sınıf öğretmeni adaylarının fen ve teknoloji okuryazarlığı öz yeterlik algı düzeyleri mezun olunan lise türüne göre değişmemektedir.4.Fen ve teknoloji ve sınıf öğretmeni adaylarının fen ve teknoloji okuryazarlığı öz yeterlik algıları öğrenim görülen bölüme göre anlamlı derecede farklı bulunmuştur.5.Fen ve teknoloji ve sınıf öğretmeni adaylarının fen ve teknoloji okuryazarlığı öz yeterlik algıları sınıflara göre anlamlı derecede farklı bulunmuştur.6.Fen ve teknoloji ve sınıf öğretmeni adaylarının fen ve teknoloji okuryazarlığına ilişkin öz yeterlik algı düzeyleri ile akademik ortalamaları arasında anlamlı bir ilişki yoktur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the self efficacy belief levels of prospective science and classroom teachers? on the scientific literacy and to bring out whether it changes depending on the varieties such as gender, the kind of graduated high school, the department where education takes place, classroom and academic average.The study is applied on 346 students who are educated in Primary Department on Science Education and Classroom Teaching Main Science Branches. And it is kept limited with the students learning in the first and fourth classrooms of these departments.In this study, ?Self Efficacy Belief Scale on Scientific Literacy? developed by the searcher is used. The reliability coefficient is found as Cronbach ?= 0,95. This scale consists of 33 items and is made up of in fivefold form of likert.The findings of this study can be summarized as in the below:1.Prospective science and classroom teachers? the average of points of self efficacy beliefs about scientific literacy is 113,36; namely, it is in the quite enough level.2.Prospective science and classroom teachers? self efficacy belief levels about scientific literacy are found meaningfully different according to gender.3.Prospective science and classroom teachers? self efficacy belief levels about scientific literacy don?t change depending on the kind of graduated high school.4.Prospective science and classroom teachers? self efficacy belief levels about scientific literacy are found meaningfully different according to the department where education takes place.5.Prospective science and classroom teachers? self efficacy belief levels about scientific literacy are found meaningfully different according to the classrooms.6.There isn?t an meaningful relationship between the level of self efficacy beliefs of prospective science and classroom teachers on scientific literacy and academic average.