Akvaryum balıklarından sarı prensesin (Labidochromis caeruleus, Fryer 1956) üretilmesi üzerine bir araştırma
A research on production of blue streak hap (Labidochromis caeruleus, Fryer 1956) from aquarium fishes
- Tez No: 255495
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİYE MÜGE HEKİMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: akvaryum balığı üretimi, Çiklit balığı, Labidochromis caeruleus, su sıcaklığı, Aquarium fish production, Electricyellow cichlid, production, water temperature, electricyellow cichlids eggs
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu araştırmada ticari bir işletmeden sağlanan 18 dişi, 9 erkek sarı prenses (Labidochromis caeruleus, Fryer, 1956) balıkları ve bu balıklardan elde edilen 126 adet yumurta ile çalışılmıştır. Araştırmada üç farklı su sıcaklığının (24, 26, 28 °C) döllenme, yumurta sayısı ve yumurta büyüklükleri üzerindeki etkisine bakılmıştır. Deneme Ege üniversitesi Su ürünleri fakültesi akvaryum ünitesinde gerçekleştirilmiş olup, üç tekrar yapılmıştır. Dişilerin yumurtaları ağızlarına aldıkları ilk gün döllenmenin bittiği gün olarak kabul edilmiştir. 0., 5. ve 10. günlerde ağzında yumurta olduğu tespit edilen dişiler kusturularak yumurtaları sayılmış ve büyüklükleri ölçülmüştür. Sonuç olarak su sıcaklığının 26°C olduğu deneme gruplarının daha fazla sayıda yumurta verdiği ve yumurta boylarının daha büyük olduğu gözlenmiştir. Araştırmada eldilen bulgular SPSS paket programı kullanılarak istatistiki açıdan değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, size and amount of eggs of electricyellow cichlids in different water temperatures have been researched. In Ege University, Faculty of Fisheries?s aquarium unit, for 24-26-28 C temperatures three replicated had been plannedAmounts and size of eggs have been measured which are produced in 0., 5. and 10. days by broodstocks. In the data, more amount and size of eggs have been observed. Consequently, the result of study have been indicated that 26 C was the most productive temperature for production of electricyellow fishes.