Mobil turist rehberi
Mobile tourist guide
  1. Tez No: 255507
  2. Yazar: ELİF ERCAN ERALP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATA ÖNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Mobil Turist Rehberi, J2ME, J2EE, XML, MySQL, Tomcat Server, SVG, JSR-226, JSR-179, Adobe Illustrator, Google Maps, Mobile Tourist Guide, J2ME, J2EE, XML, MySQL, Tomcat Server, SVG, JSR-226, JSR-179, Adobe Illustrator, Google Maps
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, bir mobil turist rehberi yazılımının tasarlanması ve geliştirilmesidir. Mobil cihazlar günümüzde hayatı kolaylaştıran birçok fonksiyona sahiptirler. Özellikle son zamanlarda kullanılmaya başlanan 3G teknolojisi ile yüksek hızda internet erişimine sahip mobil cihazların kullanımı artmaktadır. Bu kullanım alanlarından bir tanesi de turizmdir. Günümüzde turistler istedikleri zaman, istedikleri yerden ve mümkün olduğunca kolay bir şekilde bilgiye erişmek istemektedirler. İlk defa gidilen bir şehirde dolaşırken, tarihi ve turistik yerleri gezerken, üniversiteyi yeni kazanmış bir öğrenci kampus içinde dolaşırken, merak ettikleri yerler hakkında bilgi almak istedikleri zaman, mobil turist rehberi önemli bir çözüm olarak karşımıza çıkmaktadır.Bu tez çalışmasında, cep telefonu üzerinde çalışan, kullanıcının bulunduğu yerin tipine göre dinamik bilgiler veren ve haritada yerini gösteren istemci yazılımı, istemciye yanıt veren sunucu yazılımı, turistik yerlere ait bilgilerin tutulduğu veri tabanı ve veri tabanında değişiklik yapmayı sağlayan ara yüz tasarlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Geliştirme aşamasında J2ME, J2EE, MySQL, Tomcat Server, XML, GPS ve SVG teknolojileri kullanılmıştır. Bu dokümanda, hedeflenen sistemi tasarlamak ve gerçekleştirmek için kullanılan bu teknolojiler ve gerekli diğer araçlar hakkında detaylı bilgi verilmiş, sistem mimarisi açıklanmış, geliştirilen uygulama örnek verilerle anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is design and developement of a mobile tourist guide. Nowadays the mobile devices have lots of features to make our lives easier. Recently, the usage of mobile devices is increasing rapidly as a result of established 3G technology who can provide broadband and speed internet. One of its usage areas is tourism. Tourists want to reach the required information from any where in any time as simple as possible. It is an excelent solution to get some information about the place of interest during walking around historical and touristic places or in a new city or a campus.In scope of the thesis a client software who runs on the mobile device and gives dynamic detailed information according to type of place and map of place, a server software who responses the client, a database who keeps the required information and an application to modify database have been designed and implemented. During the process J2ME, J2EE, MySQL, Tomcat Server, GPS and SVG technologies have been used. The information about the used technologies and tools is given, the structure of system is explained and an example application is provided in this document.