Elektronik vergi denetiminin vergi kaçırma eğilimlerini azaltmadaki rolü ve bir araştırma
The role of the electronic tax audit in order to reduce the tax evasion tendency and a survey
- Tez No: 257214
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERAFETTİN SEVİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Vergi Denetimi, Mükellef, Vergi Kaçırma Eğilimi, Gelir İdaresi, Elektronik Vergi Sitemi, Elektronik Vergi Denetimi, İnternet Vergi Dairesi, E-Belge, E-Beyanname, E-Fatura, E-Tahsilat, Elektronik Takip, Tax Audit, Taxpayer, Tax Evasion Tendency, Revenue Administraion, Electronic Tax System, Electronic Tax Audit, Internet Tax Management, E-Document, E-Declaration, E-Invoice, E-Revenue, Electronic Auditing
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Vergilendirme işlemlerinin elektronik ortamda gerçekleştirilmesine bağlı olarak vergi denetimlerinin de elektronik ortamda yapılması bir zorunluluk haline gelmiştir. Özellikle elektronik vergi sisteminin kurulması, vergi denetim birimlerine mükellef beyan ve bildirimlerinin doğruluğunu elektronik araçlarla denetleme olanağı sağlamıştır.İnternet tabanlı çalışan elektronik vergi sisteminde, mükellef beyan ve bildirimleri Gelir İdaresince on-line teslim alınarak bir veri tabanında toplanmaktadır. Ayrıca diğer kurumlardan istenilen bildirimler, yine online alınabilmekte ve yine aynı şekilde merkezi veri tabanına yüklenmektedir. Oluşan veri bankaları ve diğer devlet kurumlarından sağlanan veriler uygulama programları aracılığı ile elektronik denetimlere tabi tutulmakta, vergilendirmede yanlış yapılan işlemler tespit edilmekte ve mükellefler risk gruplarına göre sınıflandırılabilmektedir. Yapılan risk analizleri sonucu, mükellefler gerekirse vergi incelemesine alınabilmektedir.Bu çalışmada, elektronik vergi denetiminin mükelleflerin vergi kaçırma eğilimlerini azaltmadaki rolü anket tekniği kullanılarak incelenmiştir. Bu kapsamda çalışmanın birinci bölümünde vergi denetimi ile ilgili literatür araştırması yapılmış, ikinci bölümünde ise elektronik vergi sistemi ve elektronik vergi denetim uygulamaları hakkında bilgiler toplanmıştır. Araştırmanın üçüncü ve son bölümünde ise, Denizli Vergi Dairesi Başkanlığı'na bağlı Pamukkale Vergi Dairesi mükellefleri üzerinde elektronik vergi denetiminin etkinliğine ve mükelleflerin vergi kaçırma eğilimlerini azaltmadaki rolüne yönelik yapılan anketten elde edilen veriler analiz edilerek yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Through the implementation of taxation transactions on the electronic platform, the tax auditings on electronic platform have been an obligation as well. Especially, the establishment of electronic tax system has provided the oppotunity of audit via electronic applications to tax auditor units in order to research whether notification forms and tax statements of taxpayer are true or not.Taxpayers? notification forms and tax statements were taken on-line by Revenue Administration on electronic tax system which based on internet, and collected in a database. In addition, declarations that were taken from other institution are obtainted on-line as well, and in the same way, they are uploaded to central database. Formed databases and other databases from the other govermental organizations are put on a electronic audit via application softwares, and wrong transactions in taxation would be recognised, and taxpayers would be grouped in accordance with risk factor. After the alalysing result of the risk, tax payers would be taken to tax invertigation, if necessary.In this study, the role of the electronic tax audit to reduce the tax evasion tendencies of taxpayers has been researched with survey method. In this context, literature research related to tax audit has been made in the first section of the study, and the informations about the applications of electronic tax system and electronic tax audit have been collected. And then in the thirth and last section, the datas, optainted from the survey, made onto taxpayers of Pamukkale Tax Management, in order to realise efficiency of electronic tax audit and the role of electronic tax auditing to reduse tax evasion tendencies of tax payers, have analysed and interpreted.