1950-1960 dönemi Türk siyasi hayatında yaşanan değişim süreci ve demokrasi
The period of 1950-1960 revolution and democracy in Turkish politicy
- Tez No: 257621
- Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: MuhalefetDeğişimDemokrat PartiDemokrasiSeçim, The opposition, Change, Democrat Party, Democracy, Election
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmada; Türkiye Cumhuriyeti Siyasi Tarihinin 1950- 1960 Demokrat Parti dönemi ve bu dönemde yaşananlara şekil veren DP'nin demokrasi anlayışı incelenmiştir.Bu çalışma ile 1950-1960 döneminde iktidar partisi olan DP'nin demokrasi anlayışı ve bu anlayışın günümüz siyasal teamülleri etkilediği ortaya konulmuş, aynı zamanda içinde bulunduğumuz zaman zarfında yaşanan siyasal olayları çalışma konusu dönemle ilişkilendirilerek konuya ilgi duyanlara kaynak oluşturulması amaçlanmıştır.Çalışma,“Demokrasi”kavramı,“Değişim”kavramı ve“Çok partili hayata geçiş dönemi”olmak üzere 3 Bölümden oluşmuştur. Çalışma oluşturulurken konuyla ilgili dönemi inceleyen kaynaklardan yararlanılmasının yanı sıra, tez konusu dönemde bizzat yaşayan bürokratların eserlerinden de yararlanılmıştır.10 yıllık iktidar serüveninin ilk yıllarında altın çağını yaşamış olan Demokrat Parti aynı başarısını ilerleyen yıllarında gösteremedi. Yaşadığı başarısızlıklar, daha fazla yanlış yapmasına neden oldu ve yanlışlar da Türk siyasi tarihine acı bir tecrübe olarak yazıldı.
Özet (Çeviri)
The period of 1950-1960 Revolution process and democracy in Turkish politicy, master thesisIn this study, the political history period between 1950-1960 under DP (Democrat Party) administration and this party's democracy comprehension is studied.In this period DP is found that it had changed the paradigms of politics and it is found haw these comprehensions changed the paradigms and how those to today's political evidence's related. With this study, it aimed to be a good source who is interested.This study is, divided into 3 categories are“The Democracy concept”,“Concept of Change”and The Period Into The Multi-Party System" books and other references which have already worked on this period and books of the bureaucrats' who were on charge in this period are used.DP' is this first 10 years adventure was their golden time but could not last longer. They made them more unsuccessful after and after and this unsuccessful period of DP became a bad experience time for Turkish political history.