Motivasyon teorileri kapsamında işgücü özendirme araçlarının farklı işletmelerde analizi
In the content of motivation theories, analising motivation (encouragement) means in the view of different enterprises, post graduate thesis
- Tez No: 257790
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELİH TOPALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Motivation, Encouragement Means, Administration, Service Sector, Production Sector
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu araştırmanın hazırlanmasındaki amaç, motivasyon teorilerinin incelenmesi. Bu motivasyon teorilerinden yola çıkarak kullanılan motivasyon (özendirme) araçlarının incelenmesi ve farklı işletmelerde hangi tür özendirme amaçlarının daha uygun olduğunu , incelemek ve analiz etmek. İşgörenlerden daha fazla yararlanmak için onların hangi faktör tarafından ve nasıl motive olduklarını, hizmet ve üretim sektöründe hangi tür özendirme araçlarının hangisinde daha etlin olduğunu belirlemektedir. Kazakistan Cumuryeti Almatı şehrinde faaliyette bulunan KAZPAK kağıt üretim fabrikası ve kcell iletişim hizmet sektöründeki bugünkü çalışma ortamındaki tatmin düzeylerini belirleyerek, çalışanların motivasyonunu arttırma konusunda hem üretim hem de hizmet sektörü çalışanlarına yardımcı olmak ve özendirme araçlarının kullanımda hizmet ve üretim sektöründe farklığın olup olmadığını test etmektir.Bu kapsam içine giren personel sayısı KAZPAK fabrikasında 1348 ve KCELL şirketi bünyesinde de yaklaşık 1800 civarında olduğu saptanmıştır. Kazakistan Cumhuriyeti Almatı şehrinde faaliyette bulunan KAZPAK kağıt üretim fabrikası ve kcell iletişim hizmet sektöründeki, işletme çalışanları üzerine etkisi konusunda çalışanların düşüncesini saptamak için 395 çalışana (196 çalışan hizmet sektöründe, 199 çalışan üretim sektöründe) anket çalışması yapılmıştır. Anketin ilk bölümünde çalışanların demografik özelliklerini belirlemeye yönelik sorular vardır. Bu bölümde ankete katılanların yaş, cinsiyet, eğitim ve görev/unvan bazında dağılımları öğrenilmeye çalışılmıştır. Anketin ikinci bölümünde yer alan sorular ise katılımcıların motivasyon araçlarının hizmet ve üretim sektörü üzerine etkisi konusundaki değerlendirmelerine ilişkin soruları kapsamaktadır. Anketteki sorular beşli likert ölçeğinde hazırlanmıştır.Bu çalışma; hizmet ve üretim sektöründe çalışanın daha da verimli çalışmasına katkı sağlaması açısından Önemlidir.Anahtar Sözcükler1.Motivasyon2.Özendirme Araçları3.Yönetim4.Hizmet Sektörü5.Üretim Sektörü
Özet (Çeviri)
The scope of this research is examining the theories of the motivation. Based on these motivation theories, examining the motivation (encouragement) means and examinig and analising what kind of encuragement means are are more convenient in different enterprises. For getting more profit from employees, determining, from what kind of factor and how they are motivated and in service and production sector, in what kind of encouragement means and in which they are more active. In KAZPAK paper manufacturing factory which is functioning in Republic of Kazakhistan, Almaty and kcell communication sector, by determining the satisfaction levels in the current working environment, for increasing the performance of the employees, helping the employees in production and service sector and testing if there is a difference between production and service sector in the usage of encouragement means.A questionnaire for determining the ideas of the 395 employees (195 employee in service sector, 199 employee in production sector), about the effect of KAZPAK paper manufacturing factory which is functioning in Republic of Kazakhistan, Almaty and 1348 employee works in it; and about 1800 employee in kcell communication sector, on the employees of the enterprise. At the first part of the questionnaire, there are questions to determine the demographic characteristics of the employees. In this section it is tried to learn the age, sex, education and duty / title of the participants to the questionnaire. Questions in the second section are about the evaluations of the effects of the motivation means over service and production sector. Questions at the questionnaire are prepared according to five point likert scale.This labour is important because provides more efficiency for the employee that works in production and service sector.