Düşük enflasyon sürecinde bankaların yeniden yapılanması
Reconstruction of the banking system during the low inflation period
  1. Tez No: 257886
  2. Yazar: IŞIL ÇAMLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİM ERGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bankacılık, Krizler, Yeniden Yapılandırma, Enflasyon, İyileşme, Banking, Crises, Reconstruction, Inflation, Improvement
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Türk finans sisteminin en önemli yapı taşlarından biri konumundaki bankacılık sektörü, Cumhuriyet'ten bu yana siyasi ve ekonomik koşullara göre yapılanarak hızla gelişmiştir. Bu süreç özellikle 1980'li yıllardan sonra mali serbestleşmenin ve küreselleşmenin başlamasıyla yeni bir döneme girmiştir. Finansal sistemin sınırları genişlemiş, rekabet artmış, teknoloji ve bilgi birikimiyle bankacılık hizmet ve faaliyetleri çeşitlenmiştir. Fakat, aynı süreç içinde yükselen enflasyon, mali sistemin istikrarlı büyümesini engellemiş ve performansını düşürmüştür.Ülkemizde de benzer birçok gelişmekte olan ülkenin yaşadığı ekonomik krizlerden ve dolayısıyla bankacılık krizlerinden sonra uygulanan yeniden yapılandırma programlarıyla aynı nitelikte olan ve 2001'de uygulamaya konan program ile düşük enflasyona geçiş süreci başlamış ve yine eşanlı olarak hem ekonominin hem de bankaların bu yeni ortama uyumlaştırılması konusu gündeme gelmiştir.Bankacılık krizlerinin ve finansal krizlerin çözümü, ülkedeki makro ekonomik iyileşme, banka problemlerinin hızlı ve gerçekçi bir yaklaşımla ele alınması, yeniden sermayelendirme ve borçların yeniden yapılandırılmasına ilişkin programların koordineli olarak yürütülebilmesi, mali bünyesi zayıf bankaların sistemden çıkarılması gibi birçok faktöre bağlı olarak işleyen bir süreçtir.Bu bağlamda krizleri önlemek ya da mevcut krizlerden kurtulabilmek için; piyasalarda şeffaflığın sağlanması, uygun muhasebe standartlarının benimsenmesi, yüksek sermaye yeterliliği, bankacılık sisteminde etkin denetim ve gözetim, merkez bankasının yeterli düzeyde rezerv bulundurması ve uygun makro ekonomik politikaların tercih edilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Banking sector; as being one of the most important constituent of Turkish finance system has been rapidly developed since inception of the republic according to the political and economical conditions. This process came in to a new phase by the help of liberalisation and globalization after 1980. Limits of financial system had expended, competition had increased, services and activities of banking sytem had diversified by the help of knowledge and technology. However same process brought inflation runaway and instable growth of financial system on.In our country, similarly to other developing countries, diverse economical crisis and accordingly banking crisis occured. After diverse crisis, beginning from 2001 restructuring of banking sytem put into practice. Hereby, transition period of the low inflation system and synchronously harmonisation of banking system and economy to the new environment came up.The solution of crisis of banking and financial system depends on macroeconomical recovery, handling banking problems in a rapid and realistic way, simultaneously execution of programms regarding recapitalization and rearrangement of debts, extraction of banks from the system having deficient financial structureIn this context to prevent crisis or for getting out of the current crisis;it is needed to provide transparency at the market, to adopt proper accounting standards, to have large capacity of capital, to have efficient auditing and control at the banking sytem, for central bank to provide satisfactory amount of reserve and to prefer suitable macroeconomic policies