Tüketicilerin alışveriş merkezlerindeki perakendeci karmasına yönelik beklentileri üzerine ampirik bir araştırma ve Ankara ili uygulaması
An empirical analysis on retail mix of consumers expectations in shopping malls with an application to Ankara province
- Tez No: 257887
- Danışmanlar: PROF. DR. M. MİTHAT ÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Perakendecilik, Perakendeci Karması, Alışveriş Merkezleri, Retailing, Retail Mix, Shopping Centers
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 314
Özet
Perakendecilik nihai tüketicinin istek ve ihtiyaçlarının tatminine yönelik olarak pazarlama çabalarının, dağıtımın bir aracı olan mal ve hizmetlerin satışına dayalı olarak gerçekleştirilmesidir. Mal ve hizmet satışının gerçekleştiği perakendeci türünden biri de alışveriş merkezleridir. Alışveriş merkezleri tüketicilere pek çok mağaza ve ürün çeşidini bünyesinde bulundurarak hizmet veren merkezlerdir.Bu çalışma kapsamında alışveriş merkezlerine artan talep göz önünde bulundurularak, bu merkezlerdeki etkin perakendeci karmasının nasıl olması gerektiği araştırılmıştır. Bu bağlamda çalışmada öncelikle perakendecilik kavramı bütün yönleriyle detaylı bir şekilde açıklanmış ardından alışveriş merkezlerinin tanımı, sınıflandırılması, özellikleri ve mevut durumu ile ilgili değerlendirmeler yapılmıştır. Son aşamada ise tüketicilerin perakendeci karasına yönelik beklentilerini ölçmek amacıyla anket uygulaması sonucu elde edilen veriler istatistikî analizlerle yorumlanmış, alışveriş merkezlerinin etkin bir perakendeci karmasına sahip olmaları adına önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Retail mix is the realization of marketing efforts, which aim satisfaction of final consumers' needs and desires, through sale of goods and services that are a tool of distribution. One retail establishment in which good and service sales occur is the shopping mall. Shopping centers, are centers that serve the consumers by containing various store and product types.Taking the increasing demand for shopping centers, this study researches how the efficient retail mix should be. In this context, first the concept of retail mix is explained in detail. This is followed by the definition of the shopping center, complemented with comments on the classification, characteristics and current status of shopping centers. As the last step, a survey has been conducted on consumers in order to asses their expectation regarding retail mix and the obtained data has been deciphered through statistical analysis. The study concludes with recommendations on how shopping centers can attain an efficient retail dealership blend.