Prefabrike, ?sham? ve vaskülerize olmayan sıçan femoral sinirinin fonksiyonel ve histopatolojik olarak karşılaştırılması (Deneysel çalışma)
Functional and histopathologic study of prefabricated, sham and non-vascularized rat femoral nerve
- Tez No: 260319
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ CAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Periferik sinir prefabrikasyonu, vaskülerizasyon, Peripheral nerve prefabrication, vascularization
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı prefabrike, ?Sham'' ve vaskülerize olmayan sıçan femoral sinir greftlerinin fonksiyonel ve histopatolojik olarak karşılaştırılmasıdır.Yöntem: Çalışmada sıçan sol femoral arter, ven, sinir paketi kullanıldı. Çalışma 36 adet Wistar Albino tipi erkek sıçan üzerinde yapıldı. Sıçanlar random olarak vaskülerize prefabrike, vaskülerize olmayan ve kontrol grubu olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Kontrol grubunda (?sham'') femoral sinir üzerine cerrahi işlem yapılmadı ve cerrahi işem uygulanan diğer grupları karşılaştırmak için kullanıldı. Vaskülerize prefabrike grupta öncelikle femoral sinir femoral arter ve venle direkt ilişki sağlandıktan üç hafta sonra femoral sinire kesi yapılıp aynı anda sütüre edildi. Vaskülerize edilmeyen grupta ise femoral sinirde aynı anda kesi ve sütürasyon yapılarak etraftan beslenmesini engellemek amacıyla silastik tüple sinir izole edildi. Değerlendirme makroskopik gözlem, elektrofizolojik olarak sinir iletim hızı, amplitüd ve frekansın karşılaştırılması ve histopatolojik değerlendirme ile yapıldı.Bulgular: Makroskopide 3. haftada vaskülerize prefabrike grubun kontrol (?sham'') grubu ile benzer görünümde olduğu fakat vaskülerize olmayan sinirde total nekroz geliştiği gözlendi. Elektrofizolojik değerlendirmede vaskülerize grubun kontrol grubun sonuçları ile benzerlik gösterdiği fakat vaskülerize olmayan grupta hiçbir aktivitenin olmadığı gözlendi. Histopatolojik değerlendirmede vaskülerize grupta perinöral konjesyon haricinde normal yapısının korunduğu fakat vaskülerize olmayan grupta total nekroz bulunduğu gözlendi..Sonuç: Elde edilen bulgulara dayanılarak vaskülerize prefabrike sinirin, vaskülerize edilmeyene göre belirgin şekilde travmadan korunduğu ve normal fizyolojik görevine en az hasar ile devam ettiği sonucunda varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study was to compare functional and histopathologic differences of prefabricated, ?Sham?? and non-vascularized rat femoral nerve grafts.Method: In this research rat femoral artery, vein and nerve bundles were used. The study was performed on 36 male Wistar Albino rats. Animals were randomly assigned to three groups. Control group (`?sham??) was just used for comparison to the two other groups and no surgical operation was performed on femoral nerve. In prefabricated vascularized group we first establish direct contact between femoral artery, vein and femoral nerve. Then, after three weeks femoral nerve was transected and sutured succesively. In the third group, the non vascularized group, femoral nerve was transected and sutured then isolated with a silastic tube in order to prevent any contact with the surrounding tissues. Evaluation of all groups was performed by macroscopic, histopathologic examination, electrophysiologic evaluation of nerve conduction, amplitude and frequency.Results: In the third postoperative week it was macroscopically evident that vascularized prefabricated and control (?sham??) groups had similar appearance but there was total necrosis in non vascularized nerve group. Electrophysiologic evaluation of vascularized prefabricated group and control (?sham??) groups revealed similar results, however there was no electrophysiologic activity in non vascularized group. Histopathologic assesment revealed that femoral nerves in vascularized group were normal except from perineural congestion but there was total necrosis in non vascularized group.Conclusion: These results indicate that nerve prefabrication with vascularization could protect the nerve from trauma and preserve physiological activities unlike non vascularized nerve.