7-10 yaş grubu çocukların antropometrik ve somatotip özelliklerine göre futbola yönlendirilmesi
To lead the 7/10 years-old students to football, according to their anthropometric and somatotypical characteristics.
  1. Tez No: 260701
  2. Yazar: HARUN GENÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. MEHMET KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: football, child, sportability, abilityassessment, somatotype, branches of sports, anthropometry
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmanın amacı, 7-10 yaş grubu çocukların antropometrik ve somatotip özelliklerine göre futbola yönlendirilmesidir.Bu çalışmanın örneklem grubunu, Ankara ilinde öğrenim gören ilköğretim çağı çocuklarından yaşları ortalaması 8,6+1,15 yıl olan gönüllü 264 erkek öğrenci oluşturmuştur.Çalışmaya katılan deneklerin somatotiplerinin belirlenmesi için boy, ağırlık, deri kıvrımı kalınlıkları, çevre ve genişlik ölçümleri olmak üzere onbir antropometrik ölçüm alınmıştır. Araştırma gruplarının somatotip özelliklerinin belirlenmesinde Heath-Carter yöntemi kullanılmıştır.Ölçümlerin istatistiksel analizleri SPSS 15,0 programında yapılmıştır. Ölçümlerin analizleri yapılmadan önce tüm ölçümlerin yaş ile birlikte gösterdiği dağılım SPSS programı yardımıyla elde edilmiştir.Öğrencilerin somatotip ortalamaları 4,1 - 3,5 - 2,6 olarak bulunmuştur. Somatokart üzerinde öğrencilerin somatotiplerini değerlendirdiğimizde öğrencilerin mezomorf-endomorf alanda olduğu saptanmıştır.Bununla birlikte öğrencilerden futbol yetenek testlerinden iyi seviyede 54, çok iyi seviyede 5 kişi tespit edilmiştir. Aynı zamanda bu öğrencilerin motorik testlerinin de diğer öğrencilerden yüksek olarak kaydedilmiştir.Sonuç olarak futbol yetenek test ve motorik test puanları yüksek seviyede çıkan öğrencilerin futbol branşında diğer öğrencilerden daha başarılı olabilecekleri düşünülmektedir.Anahtar kelimeler; futbol, çocuk, sportif yetenek, yetenek seçimi, antropometri, somatotip, sportif branş.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to lead 7/10 years-old students to football, according to their anthropometric and somatotypical characteristics.The subject group of this study is comprised of 264(boys)volunteer students who are at various primary schools in Ankara,at the mean ages of 8,6+1,15.To define the somatotypes of the subjects who participated in the study,eleven anthropometric measurements were taken such as height,weight,skinfold thickness,width and etc?Statistical analysis were done via SPSS 15,0 .The somatotype averages of the students were found as 4,1-3,5-2,6. When we examine the somatotypes of the students on the somatochart, we found out that students were concentrated in the mesamorph-endomorph.Beside this,in the football skills tests, 54 students in good level and 5 students in very good level were identified.At the same time,the motor test results of these students were higher than the other students.As a conclusion it?s considered that the students whose football skills and motor tests scores are higher than the others, can be more successfull in football branche.