Beden eğitimi ve spor öğretmenliği bölümü öğrencilerinin problem çözme becerileri ile kişilik özelliklerinin bazı değişkenler bakımından belirlenmesi ve karşılaştırılması (Ahi Evran Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi Örneği)
Determining and comparing problem solving abilities and personalities of students of department of psysical education and sports in terms of some parameters: A Case of Gazi Üniversity and Ahi Evran Üniversity
  1. Tez No: 260786
  2. Yazar: EBRU OLCAY KARABULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİN KURU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Problem çözme becerileri, kişilik, sporcu, Problem solving ability, personality and sportsman
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 255
Özet
Bu araştırmanın amacı; Ahi Evran Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü'nde öğrenim gören öğrencilerin, problem çözme becerileri ile kişilik özelliklerinin belirlenerek, bireylerin kişisel değişkenlerinden elde edilen bağımsız değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek ve kişilik özellikleri ile problem çözme becerileri arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır.Çalışmaya, Kırşehir ilinde bulunan Ahi Evran Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü'nde öğrenim gören öğrenciler arasından tesadüfî seçim (random) yöntemi kullanılarak seçilen 181 ve Ankara ilinde bulunan Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Öğretmenliği Bölümü'nde öğrenim gören ve aynı yöntemle seçilen 147 olmak üzere toplam 328 öğrenci gönüllü olarak katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak; ?Kişisel Bilgi Formu?, ?Problem Çözme Envanteri (PÇE)? ve ?Edwards Kişisel Tercih Envanteri (EKTE)? kullanılmıştır.Araştırma sonucunda; Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretmenlik Bölümü öğrencilerinin, problem çözme envanterinden (PÇE) aldıkları puanların öğrencilerin; üniversite, cinsiyet, sınıf, derece, bireysel spor branşı, anne-baba öğrenim durumu, milli ve dereceli sporcuların üniversite değişkenine göre farklılaştığı; Edwards Kişisel Tercih Envanterinden (EKTE) aldıkları puanların ise; üniversite, cinsiyet, sınıf, milî olma, derece, branş, anne-baba öğrenim durumuna, milli ve dereceli sporcuların üniversite değişkenine göre farklılaştığı görülmüştür.Ayrıca envanterler arasındaki korelasyon sonuçları da; sahip olunan olumlu kişilik özelliklerini problem çözme becerisini olumlu yönde etkilediğini görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this survey is; to identify the characteristics of students? studying Department of Physical Education and Sport Teacher Students of Ahi Evran University and Gazi University through problem solving test and to specify whether students differentiate according to independent variables obtained from personal variables and to reveal relation between students? ability of problem solving and their characteristics.Totally, 328 students, 181 of whom were selected randomly among the students studying in Department of Physical Education and Sport Teacher Students of Ahi Evran University located in Kırşehir and 147 of whom were selected via same method among the students studying in Department of Physical Education and Sport Teacher Students of Gazi University in Ankara, voluntarily participated in this survey. In this survey, Personal Data Form, Problem Solving Inventory (PSI- A) and Edwards Personal Preference Inventory (EPPS) were used as a means of data collection.As a result; this survey proves that the points that Physical Education and Sport Department students received from Problem Solving Inventory (PSI- A) differentiate according to; university, sex, class, grade, individual major, parents? education status and university variables of national and high degree sportsmen. At the same time, it reveals the points that the students got from Edwards Personal Preference Inventory (EPPS) differentiate according to; university, sex, class, grade, individual major, parents? education status and the university variables of national and high degree sportsmen. In addition to this, the correlation of the results between inventories points out that positive personal characteristic affects students? ability of problem solving in a positive way.