Psikiyatri servisinde çalışan doktor ve hemşirelerin hasta taburculuğuna ilişkin yaklaşımlarının belirlenmesi
Evaluation of the approaches by doctors and nurses in psychiatry department towards patient discharge
- Tez No: 260815
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NERMİN GÜRHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Psikiyatri, psikiyatride bakımın sürekliliği, psikiyatride taburculuk planlaması ve taburculuk eğitimi, psikiyatrist ve psikiyatri hemşirelerin rolleri, Psychiatry, maintenance of care in psychiatry, patient discharge planning and discharge education in psychiatry, roles of psychiatrists and psychiatric nurses
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Tedavi sürecinde hastaya sistematik biçimde yardım edilmesi ve tedavi edici ortamın hastane dışında da sürdürülmesi için hastaların hastaneye kabul edildikleri andan itibaren planlı bir taburculuk planlaması süreci ile taburculuk sonrası döneme hazırlanmaları gerekmektedir. Doktor ve hemşirelerin bu süreçte etkin rol almaları önemlidir.Bu araştırmada psikiyatri servisinde çalışan doktor ve hemşirelerin hasta taburculuğuna ilişkin yaklaşımlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini, Ankara ili belediye sınırlarında yer alan kamu hastanelerinin psikiyatri servislerinde çalışan 45 hemşire ve 118 doktor oluşturmuştur. Araştırma verileri, ilgili literatür taranarak, araştırmacı tarafından ve uzman görüşü alınarak hazırlanan soru formları ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde frekans ve yüzdelik değerleri, Fisher's Exact Test ve Pearson ki-kare testleri kullanılmıştır.Araştırma bulgularında, psikiyatri servislerinde çalışan doktorların %87.9'u ve hemşirelerin %77.8'i taburculuk planlaması sürecinde yer aldıkları belirlenmiştir. Doktorların %44.1'i hemşirelerin %33.3'ü hasta servise yattığı ilk andan itibaren sürece başlanması gerektiğini belirtmişlerdir. Doktor ve hemşirelerin çok az bir kısmı, tüm sağlık ekibinin taburculuk planlaması sürecinde yer alması gerektiğini ifade etmiştir. Taburculuk planlaması sürecinin yararlarına ilişkin olarak; doktorların ve hemşirelerin büyük bir çoğunluğu (doktorların %84.7'si hemşirelerin %80'i) hasta bakımında kaliteyi arttıracağını ifade etmiştir. Doktorların %6.8'i ve hemşirelerin %17.7'si taburculuk planlaması sürecini uygulamanın olumsuz yönü olduğunu ifade ettikleri, olumsuz yönü olarakta yarısına yakın kısmı iş yükünü arttırır şeklinde açıklama yaptıkları belirlenmiştir.Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Patients should be prepared for post-discharge period through an organized discharge planning process as of the date of admission to hospital so they could systematically be supported in medication process and the therapeutical environment maintains out of the hospital as well. It?s important that doctors and nurses take effective part in this process.This research was aimed to determine the approaches by doctors and nurses in psychiatry department toward patient discharge. 45 nurses and 118 doctors who work in psychiatry departments of public hospitals within Ankara provincial borders participated in this study. Survey data were collected through a questionary form by the investigator after reviewing related literature and also were presented for consideration by the expert consultation. Frequency and percentage values, Fisher?s Exact Test and Pearson?s Chi-Square Test were used to evaluate the data.It was determined that %87.9 of doctors and %77.8 of nurses who work in psychiatry departments participate in discharge planning process. %44.1 of doctors and %33.3 of nurses stated that the process should start as of the day patient is hospitalized. A very minor group in doctors and nurses stated that all the medical team should participate in discharge planning process. As to benefits gained from discharge planning process, a vast majority of doctors and nurses (%84.7 of doctors and %80 of nurses) declared that it would improve the quality of patient care. It was observed that %6.8 of doctors and %17.7 of nurses stated that performing a discharge planning process would have negative aspects, and almost half of these people declared the negative aspects would increase workload.Suggestions were given in line with the results obtained from the study.