Üroloji kliniğinde üriner infeksiyon etkeni olan Klebsiella spp ve Escherichia coli izolatlarında antibiyotik direnci ve klonal yayılımın araştırılması
Antibiotic sensitivities and clonality of Klebsiella spp and Escherichia coli isolated from urinary system infections in urology clinic
  1. Tez No: 261026
  2. Yazar: EMEL DERİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN AYGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli, risk faktörü, GSBL, antibiyotik direnci, Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli, risk factors, ESBL, antibiotic resistance
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Üriner sistem infeksiyonları (ÜSİ) özellikle Üroloji Kliniklerinde gelişenler komplike, bazen hastanelerde kazanılan sorunlu infeksiyonlardır. Escherichia coli ve Klebsiella spp. hastane ve toplum kaynaklı infeksiyonlarda en sık etkenlerdir. Bu türlerin Genişlemiş Spektrumlu Beta-Laktamaz (GSBL) sentezlemesi, ÜSİ için önemli bir seçenek olan kinolonlara karşı gelişen direnç, son yıllarda saptanan karbapenemazlar önemli sorunlara yol açmaktadır. Çalışmamızda Nisan 2009- Mart 2010 tarihleri arasında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı'na, Üroloji Anabilim Dalı servis ve polikliniklerinden gönderilen 1139 idrar örneği çalışılmış, idrar örneklerinden izole edilen, 135 Escherichia coli ve 24 Klebsiella spp. suşu ileri incelemeye alınmıştır. GSBL varlığı E.coli izolatlarının 24'ünde ( % 17.7) ve Klebsiella spp. izolatlarının 4'ünde (% 16.6) saptanmış, kinolon direnci E.coli için % 28, Klebsiella spp. için % 38 bulunmuş karbapenemaz varlığı hiçbirinde saptanmamıştır. Risk faktörü yönünden form doldurulan E.coli üreyen 66 olguya ait formlar incelenmiş GSBL varlığı konusunda; cinsiyet, taş, tümör, üriner sistemde darlık, nörolojik bozukluk, üriner sistem operasyonu, son bir yılda başka operasyon, diabet, kemoterapi, sonda uygulaması, son bir yılda üriner sistem infeksiyon hikayesi, tekrarlayan infeksiyon ve son üç ayda antibiyotik kullanımı araştırılmış olup bu faktörlerden herhangi biri anlamlı risk faktörü olarak saptanmamıştır. Klonalite çalışmasında E.coli izolatlarında bir genotipin (genotip 11) altı olguda saptanması dikkat çekmiş fakat bu hastalarda ortak epidemiyolojik ilişki saptanmamıştır.Bu bulgular direncin yayılımında dirençli bir etkenin klonal yayılımının katkısı olabileceği ve GSBL direnci ile başa çıkmakta antibiyotik kısıtlamaları geliştirmek yanında dirençli klonların yayılımını önleyecek farklı politikalar geliştirmek gerektiğini de düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
Urinary tract infections (UTI), especially ones that developed in urology wards, are amongst complicated health care related infections. Escherichia coli and Klebsiella spp. are usually the most frequent pathogens. Extended Spectrum Beta-Lactamase (ESBL) production, fluoroquinolone resistance and finally carbapenem resistance cause serious problems. A total of 1139 urine samples sent to Cerrahpasa Medical Faculty Microbiology and clinical microbiology laboratories from the urology department was included in our study between April 2009-March 2010. Of the pathogens isolated, 135 Escherichia coli and 24 Klebsiella spp. were further evaluated. ESBLs were detected in 24 (17.7%) Escherichia coli and 4 (16.6%) Klebsiella spp., fluoroquinolone resistance was detected in 28% of Escherichia coli and 38% of Klebsiella spp. and none of the strains were resistant to carbapenems. Sixty-six forms filled out in order to establish risk factors for ESBL production were evaluated and no statistical significance was shown with regard to sex, kidney stone, tumor, urinary obstruction, neurologic disease, urinary system procedure, any operation in the last year, diabetes, chemotherapy, urinary catheter, history of urinary tract infection in the preceding year, recurrent urinary tract infections and antibiotic use during the last 3 months. Although occurence of an E. coli isolate (genotype 11) in 6 patients attracted attention in typing studies, no epidemiological relation was detected between patients.These findings suggest that clonal spread may be factor in spread of resistance. In order to overcome resistance by ESBL production, policies to prevent spread of resistant clones should also be implemented besides antibiotic restriction.