Özel sektörde ve kamu sektöründe iş etiği algısı ve karşılaştırılması
The perception of business ethics in the public and private sector, and comparison of the two sector
- Tez No: 262317
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN TAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş etiği, Etik davranışlar, Kamu sektörü, Özel sektör, Etik Algı, Business ethics, Ethical behaviours, Public sector, Private sector, Ethic perception
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışma, kamu ve özel sektörde çalışan bireylerin iş etiğine verdikleri önem arasındaki farklılıklarla birlikte iş etiğine ilişkin davranışsal farklılıkları tespit ederek, iş etiği algıları ve uygulamalarında bir fark olup olmadığını araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, kamu ve özel sektör arasında etik değerlere verilen önem, iş etiğini savunarak bu ilkenin yerleşmesine ve iyileşmesine gösterilen çaba, personeline etik davranışların benimsetilmesi için gösterilen titizlik, personelin sahip olduğu kişisel iş etiği değerleri, çalışma hayatında karşılaşılan iş etiğine uymayan tutum ve davranışlar incelenmiştir.Çalışmadaki verilerin yansız olması için, yöntem olarak anket tekniği kullanılmıştır. Araştırmada, kamu sektöründe ve özel sektörde çalışanların değer ve tutumları arasında teorik açıdan var olduğu düşünülen farklılığın geçerli olup olmadığını görmek amacıyla t-testi uygulanmıştır. Anket formu ile toplanan veriler SPSS 15.0 paket programı ile analiz edilerek aşağıdaki sonuçlara varılmıştır.Kamu sektörü ve özel sektör arasında;?Etik değerlere verilen önem bakımından, kısmen anlamlı bir farklılık bulunmuştur.?İş hayatında iş etiğini savunarak bu ilkenin yerleşmesine ve iyileşmesine çaba gösterme açısından, kısmen anlamlı bir farklılık bulunmuştur.?Personeline etik davranışları benimsetmek için titizlik gösterilmesi açısından, kısmen anlamlı bir farklılık bulunmuştur.?Sahip olunan kişisel iş etiği değerleri açısından, kısmen anlamlı bir farklılık bulunmuştur?Çalışma hayatında karşılaşılan iş etiğine uymayan tutum ve davranışlar açısından, kuvvetli bir yönde anlamlı bir farklılık bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to analyse whether or not the public and private sectors have different perceptions and practices on business ethics by means of determining behavioural differences of employees working in the public and private sectors together with attaching importance to the business ethics in these sectors. Attaching importance to the ethical values in the public and private sectors, the efforts to consolidate and improve business ethics, the efforts of employers to get their staff to accept the ethical manners, employees having individual values on the business ethics, and the manner and behaviours which are inappropriate to the business ethics in the working life are examined in this study.The questionnaire survey was conducted to reach unbiased data in the study. T-test was applied to understand whether or not the employees in the public sector and private sector have different values and behaviours which are theoretically assumed. The following results were reached by analysing data using SPSS 15.0 data analysis programme:Between public and private sectors;?There are partially meaningful differences in terms of attaching importance to ethical values.?It is reached partially meaningful differences in terms of the efforts to consolidate and improve the business ethics in the working life.?It is reached partially meaningful differences in terms of their efforts to get their staff to accept ethical manners.?It is reached partially meaningful differences in terms of possession of the personal ethical values.?It is reached substantively meaningful differences in terms of the manners and behaviours which are not appropriate to the business ethics in the working life.