M.E.B. hizmet içi eğitimlerinin ilköğretim okullarına katkısının ilköğretim öğretmen ve yöneticileri tarafından değerlendirilmesi
This study aims to evaluate the contribution of in-service Trainings Ministry of Education to primary schools by (primary) school teachers and administrators through various variables
  1. Tez No: 262469
  2. Yazar: MUSA BAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmet içi Eğitim, Okul Gelişimi
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırmada, M.E.B. hizmet içi eğitimlerinin ilköğretim okullarına katkısının ilköğretim öğretmen ve yöneticileri tarafından çeşitli değişkenlere göre değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçlar çerçevesinde; Kartal, Beykoz, Kadıköy, Üsküdar, Eminönü ve Ümraniye İlçe Mili Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı ilköğretim okullarında görev yapan ve araştırmaya tesadüfî olarak katılmış olan toplam 309 yönetici ve öğretmene ulaşılmıştır. Veri toplama aracı olarak, araştırmacılar tarafından hazırlanan ve uzman görüşüyle geçerlik ve güvenirliği sağlanmış olan anket kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS-15 istatistik programında analiz edilmiştir.Elde edilen bulgular incelendiğinde; öğretmen ve yöneticilerin bütün değişkenlerine göre (cinsiyet, yaş, görev, görev yapılan eğitim kademesi, okul türü, mesleki kıdem ve katılmış oldukları hizmet içi eğitim sayısı) göre anlamlı farklılıklar elde edilmiştir. Öğretmenlerin ve yöneticilerin bağımlı değişkenlere (ifadelere) verdikleri en olumlu cevaplar (en fazla katıldıkları ifadeler) incelendiğinde;“Hizmet İçi Eğitim Programlarının çeşitli branşlara yönelik açılmadığı düşüncesindeyim”,“Ödenek yetersizlikleri vb nedeniyle Hizmet İçi Eğitim Programlarının yeterli sayı ve nitelikte gerçekleştirilmediğini düşünüyorum”ve“Hizmet İçi Eğitim Programlarının ihtiyaç analizleri iyi yapılmadan programlandığını düşünüyorum”ifadelerinin ön plana çıktığı görülmüştür. Öğretmenlerin ve yöneticilerin bağımlı değişkenlere verdikleri en olumsuz (en az katıldıkları ifadeler) yanıtların ise;“Hizmet içi eğitimlerin, öğretmenlerin mesleki yaşantılarında karşılaştıkları sorunları çözme becerisini geliştirmediğini düşünüyorum”,“Hizmet İçi Eğitim Dairesi'yle İl ve ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri arasında koordinasyon sağlanmadığını düşünüyorum”ve“Hizmet İçi Eğitim Programlarını yürüten ve değerlendiren eğitim personelinin gerekli yeterliklere sahip olmadığını düşünüyorum”şeklinde olduğu saptanmıştır. Elde edilen bulgular tartışılmış ve bu doğrultuda çeşitli öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the contribution of in-service trainings Ministry of Education to primary schools by (primary) school teachers and administrators through various variables. To achieve this, 309 administrators and teachers from primary schools in Kartal, Beykoz, Kadıköy, Üsküdar, Eminönü ve Ümraniye districts Education Directorates were chosen haphazardly. A survey prepared by researchers and accepted as credible by experts was used as data collecting tool. The data was analyzed by SPSS.When the data was examined, it is seen that there are significant differences for teachers and administrators according to all variables (age, sex, position, type of school, seniority, number of in-service training courses). The most positive answers by teachers and administrators to dependent variables are mostly as follows: ?I think in-service trainings are not for certain fields.?, ?I think that in-service trainings are insufficient and not effective because of reasons like insufficient grants, and etc.? , and“I think in-service trainings are programmed without any needs analysis.? The most negative answers by teachers and administrators to dependent variables are mostly as follows: ”I think in-service trainings do not help teachers improve their ability to solve any problems that may occur in their careers.“, ”I think there is no a coordination between In-Service Training Office and State / Province Education Directorates“ and ”I do not think that the staff who perform and evaluate in-service trainings have the required abilities and qualifications." In the study, findings of the analysis were discussed and some solutions were proposed.