Sermaye piyasasında asimetrik bilginin fiyatlama sürecine etkisi
Sermaye piyasasinda asimetrik bilginin fiyatlama sürecine etkisi
  1. Tez No: 262619
  2. Yazar: ENİS TATLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDİNÇ ALTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sermaye Piyasası, Etkin Piyasalar Hipotezi, Anomali, Asimetrik Bilgi, Capital Market, Efficient Market Hypothesis, Anomaly, Asymmetric Information
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  12. Bilim Dalı: Para Sermaye Piyasaları ve Finansal Kurumlar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Sermaye piyasaları küçük tasarrufların ekonomiye kazandırılması ve kaynakların optimum bir şekilde dağıtılması için en önemli araçlardan bir tanesidir. Sermaye piyasasının bu işlevini optimum şekilde yerine getirebilmesi için etkin çalışması gerekmektedir. Piyasa etkinliğinin sağlanabilmesi bilginin yatırımcılar arasında eşit ve eş anlı dağılımına ve fiyatların mevcut bilginin tamamını yansıtmasına bağlıdır. Bu anlamda asimetrik bilgi sorunu sermaye piyasalarının etkin çalışmasının önündeki en önemli engellerden bir tanesidir.Bu çalışmada piyasa etkinliği kavramı, piyasalarda gözlenen etkinlikten sapma durumları ve asimetrik bilgi kavramı açıklanmıştır. Gelişmekte olan bir piyasa konumundaki İMKB' de asimetrik bilginin varlığını araştırmak ve etkilerini incelemek amacıyla yapılan uygulama ile yeni bilgi girişinin yoğun olduğu şirket bilanço açıklamaları dönemlerinde işlem hacmindeki değişim incelenmiştir. Uygulama sonuçları, ters seçim maliyetlerinden korunmak isteyen yatırımcıların asimetrik bilginin yoğun olduğu bu dönemlerde işlemlerini azalttığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The most important function of the capital markets is to lead small savings to economy and to make distribution of resources optimally. Capital markets should work efficiently to perform this function. To provide market efficiency is belong to distribution of information equally and simultaneously among the investors and prices reflect all existing information. Asymmetric information problem is one of the obstacles on working of capital markets efficiently.At this study; market efficiency concept, markets observed far away from efficiency circumstances and asymmetric information are explained. By the study which is for surveying the existence of the asymmetric information and its effects on the ISE which is an emerging capital market, the change of trading volume is investigated during the period of earning announcements of firms. The consequence of the study shows that during the earning announcements the investors decrease trading volume to protect themselves agains the cost of the adverse selection.