Yerel yönetim reformları: Türkiye ve Kırgızistan'daki reformlar üzerine karşılaştırmalı bir çalışma
Comperative work on reforms in Turkey and Kyrgyzstan
  1. Tez No: 262795
  2. Yazar: ALTYNAY ASANBEKOVA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. PELİN PINAR ÖZDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetim Reformları, Kentleşme, Belediyeler, İl Özel İdareleri, Bişkek, Bursa, local administration reforms, urbanization, municipality, private administration of province
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Türkiye'de Tanzimat sonrası reformla, yerel yönetimler 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren oluşturulmaya başlanmıştır. 1970'li yıllardan sonra, yerel yönetimlerle ilişkin çalışma ve araştırmalar güç almıştır. Türkiye'de yerel yönetimler hem yönetim yapısı içinde önemli bir role sahip olup hem de demokratikleşmenin ve halkın yönetime katılımının en iyi şekilde temsil edebileceği örgütlerdir.Türkiye'de yönetim özelliklerinden biri; hizmetlerin birey merkezli bir şekilde ve yerellik ilkesine göre sunulmasıdır. Türkiye'de sunulan hizmetlerin çoğunluğu yerel yönetimlerin yeterince güçlü olmaması nedeniyle, merkezi yönetimi daha ağırlıklı olmaktadır. Özellikle halka doğrudan ve en kısa sürede sunulması gereken yerel hizmetlerin yerel yönetimlerce sunulması gerekmektedir.Yerinden Yönetim olarak da ifade edilebilecek olan yerel yönetimlerin, özellikle son on yılda kendi faaliyet alanlarında en iyi hizmeti vermeye çalışırken, daha verimli ve daha etkin olmaları bir zorunluluk haline gelmiştir.Bu amaçla yerel yönetimlere yönelik olarak, sistem çözümleri sunularak güncel uygulama ve çözümlere ulaşmaları sağlanmaktadır.Bugünlerde öncelikli konulardan biri yerel yönetim reformlarıdır. Yerel yönetim reformu devlet yapısına göre belediye, il özel idareleri ve Büyükşehir belediyelerin yönetiminde yapılacak yeni düzenlemeler ve değişiklikler demektir.Bugünlerde Türkiye ve Kırgızistan'da yerel yönetim reformları çalışmaları gerçekleşmektedir. Yerel yönetimlerin asıl amacı, halka daha iyi hizmet sunmak, demokrasiyi sağlamaktır.Bu çalışmada Türkiye ve Kırgızistan'da yerel yönetim sistemi, yerel yönetim reformları süreci üzerinde durulacaktır. Yerel yönetim sistemlerini karşılaştırmak amacıyla sanayi ve tarım şehri olan Bursa ve Kırgızistan'ın başkenti Bişkek alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In Turkey administrative reforms and local administration began to form in second local of 19th century. After 1970 studies and researches related to local administration became more powerful.One of the characteristics of administration in Turkey is provision of services focused on individual and localization. Central administration has got a certain emphasis in mostly of services because of weak local administration. Especially local to public in short time. Local administration have been trying to give good service and it has became absdute necessity to be more productive and active since last 10 years.Aimed on local administration and presenting sistem solution are to be provided. Reforms are on of the prioritive subject today.From the point of view of government frame local administration reforms are new arrangements and Today works on local administration reforms in Turkey and Kyrgyzstan are getting realized. The real aim of local administration is providing better service to public and providing democrasy.This study aims to compare local administration systems in Turkey and in Kyrgyzstan, while highlighting local administration reform processes of two cities, Bursa and Bishkek.On comparison of systems of local administration in this study have been exemined industry and agriculture city of Bursa and the capital of Kyrgyzstan Bishkek.