BCG tedavisi verilen mesane T1 yüksek dereceli ürotelyal karsinomlu hastalarda nestin ekspresyonunun prognostik önemi
Prognostic significance of nestin expression in PT1 high-grade bladder urothelial carcinoma patients treated with BCG
- Tez No: 352682
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR MUNGAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: nestin, yüzeyel mesane kanseri, BCG yanıtı, nüks, ilerleme
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
AMAÇ Nestin santral sinir sistemi gelişiminde rolü olan kök hücrelerde bulunan; çeşitli kanser tiplerinde kötü prognozla ilişkisi olduğu öne sürülen ve tümör anjiogenezinde rol alan klas 6 intermediate proteindir. Çalışmamızda pT1 yüksek dereceli mesane tümörü olan ve BCG tedavisi uygulanmış hastalarda immunohistokimyasal yöntemle nestin ekspresyonunun BCG yanıtını öngörmedeki etkisini ve klinikopatolojik prognostik faktör olarak kullanılabilirliğini araştırdık. YÖNTEM Kliniğimizde 1990 ? 2009 yılları arasında mesane tümörü nedeniyle izlenen 1780 hasta geriye dönük olarak tarandı. pT1 yüksek dereceli ürotelyal karsinom tanısı ile intrakaviter BCG tedavisi uygulanmış 63 hasta çalışmaya alındı. Hastalara ait parafin bloklardan elde edilen kesitler patoloji arşivinden çıkarılarak 2004 Dünya Sağlık Örgütü sınıflamasına göre yeniden derecelendirildi ve immünohistokimyasal yöntemle nestin ekspresyonu değerlendirildi. Boyama sonuçları görüntü analizi programı ile değerlendirildi ve nestin ekspresyonu yarı kantitatif olarak skorlandı. Buna göre; 0: boyanma yok, 1: %0-10 boyanma, 2: %10-50 boyanma, 3: %50'den fazla boyanma (Resim 1) olarak boyama paternlerine ayrıldı. Yüzdeler en az yüzde 10 büyük büyütme alanında ortalama değer hesaplanarak belirlendi. Çalışmamızda boyanma paternlerinden 3 numaralı patern nestin (+); 0,1 ve 2 numaralı paternler nestin (-) olarak değerlendirildi. Bu iki grup nüks ve ilerleme açısından karşılaştırıldı. BULGULAR Çalışmaya alınan 63 hastanın 52'si (%82,5) erkek, 11'i (%17,5) kadındı. Hastaların yaşı 46 ile 89 arasında değişmekte olup ortalama yaş 67 ± 9,47 idi. Median takip süresi 25 (3?191) aydı. Takip sırasında 29 (%46) hastada nüks, 8 (%12,6) hastada ilerleme saptanırken, 2 (%3,1) hasta hastalığa bağlı nedenlerle öldü. Nüks ve ilerlemeye kadar geçen median süre sırasıyla 7 (2?41) ay ve 4 (3?33) ay olarak tespit edildi. Hastaların demografik özellikleri ve tümör karakteristikleri tablo 1'de verilmektedir. Dokuların nestin ile boyanma özelliklerine bakıldığında 33 (%52,4) hasta nestin (+), 30 (%47,6) hasta ise nestin (?) olarak değerlendirildi. Takipte nüks saptanan ve saptanmayan hastalar arasında eşlik eden karsinoma in situ varlığı, tümör sayısı, tümör boyutu, yaş ve cinsiyet gibi parametrelerde anlamlı bir fark yokken nestin (+) hastalarda nüks oranlarının nestin (-) hastalara oranla anlamlı ölçüde fazla olduğunu saptadık (p=0,014) (tablo 11). progresyon açısından bakıldığında nestin (+) ve nestin (-) hastalar arasında anlamlı fark saptanmadı (p=0.710) (tablo 12). SONUÇ Nüksü öngörmede etkinliği olduğu görünen nestin ekspresyonu ürotelyal karsinom tümörogenezisinin erken döneminde potansiyel bir role sahip gibi görünmektedir. Diğer taraftan nestin ekspresyonu tümörogenezin ileri evresi olan progresyonu öngörmede katkı sağlamıyor gibi görünmektedir. Bu grup hastalarda gelişen progresyon anjiogenez ilintili nestin dışındaki diğer faktörlere bağlı olabilir. Sonuç olarak nestin ekspresyonu gösteren mesane tümörlü hastaların radikal tedavilere daha erken yönlendirilebileceğini, daha yakın takip edilebileceğini ve gereksiz BCG tedavisi döngülerinden kurtarılabileceğini düşünmekteyiz. Ancak daha çok sayıda hastanın katılarak yapılacağı geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
PROGNOSTIC SIGNIFICANCE OF NESTIN EXPRESSION IN PT1 HIGH-GRADE BLADDER UROTHELIAL CARCINOMA PATIENTS TREATED WITH BCG INTRODUCTION : Nestin is a class VI intermediate filament protein expressed in stem/progenitor cells during the development of the central nervous system. Nestin is detected in various types of tumors and is involved in malignant processes. We wanted to show the effect of immunohistochemically nestin expression for predicting Bacille Calmette Guarin (BCG) response in T1 high grade bladder cancers. MATERIAL AND METHODS We retrospectively reviewed 1780 bladder cancer patients who followed up between the years of 1990-2009 in our clinic. We choosed the 63 T1 high grade bladder cancer patients treated with BCG. Sections from the paraffin blocks of the most representative tumor tissues were taken and re-graded with 2004 classification of World Health Organization. Staining results evaluated by image analysis program. The expression was scored semiquantitatively as 0: no cells stained, 1: between 0 and 10% stained positive, 2: between 10 and 50% stained positive, 3: if more than 50% stained positive. In our study the staining pattern of 3 was evaluated as nestin positive; the staining pattern of 0,1 and 2 were evaluated as nestin negative. These two groups were compared in terms of recurrence and progression. RESULTS: Among the 63 patients were 52 (82.5%) men and 11 women (17.5%). The overall median duration of follow-up was 25 (3-191) months. The median follow up time for recurrence and progression was 7 (2-41) and 4 (3-33) months. 29 (%46) patients had recurrence and 8 (%12,6) patients had progression. Table 1 shows demographic datas of patients and tumor characteristics. Nestin was stained as nestin positive in 33 (%52,4) patients and 30 patients were evaluated as nestin negative. When we compared recurrence (+) and recurrence (-) patients, there were no statistical differences with concomitant carsinoma in situ (CIS), tumor size, number of tumors, gender and age of patients. Nestin positive patients showed more recurrence (p=0,014) (table 2). We found that nestin expression has no role in predicting progression (p=0.710) (table 3). CONCLUSION Nestin expression, which seems effective in predicting recurrence, appear to have a potential role in the early stages of urothelial carcinoma tumorigenesis. On the other hand, nestin expression does not seem to predict progression which is the late stage of tumorigenesis. Development of progression in these patients may be associated with angiogenesis related factors other than nestin. In conclusion, we suggest that patients with high grade bladder cancer and positive nestin expression may need close follow-up, might be offered radical treatments earlier and rescued from unnecessary BCG treatment cycles. However, further comprehensive studies including larger patient cohorts are needed.