Yoksulluk ve Türkiye'de yoksullukla mücadelede sosyal politika uygulamaları
Poverty and social policy implementation in combating poverty in Turkey
  1. Tez No: 263621
  2. Yazar: BEDİA CENNET
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT GÜLDİKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Economics, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Sosyal Politika, Poverty, Social Policy
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Son yıllarda kalkınma sürecinin en önemli gündem maddelerinden biri olan yoksulluk, hem iktisat hem de sosyoloji biliminin önemli uğraş alanlarından birisidir. Ekonomik ve/veya sosyal boyutlu gelişmelere paralel olarak ortaya çıkan, yeryüzünde geniş bir coğrafya üzerinde görülen yoksulluk, yoksullukla mücadele ve Türkiye'de ki yoksulluğun çeşitli açılardan incelenmesi bu çalışmanın ana konusunu oluşturmaktadır.Bu çalışmanın ilk bölümünde kavramsal bir çerçeve çizilerek konuya açıklık getirilmiştir. Bu doğrultuda yoksulluk ve sosyal politika kavramları incelenmiştir.İkinci bölümde kuramsal kuramsal bir çerçevede yoksulluk ile ilgili iktisadi düşünceler, yoksulluk çeşitleri ve yoksulluğun ortaya çıkmasında önemli bir neden olan işsizlik konuları ele alınmıştır.Üçüncü bölümde yoksulluk ve yoksullukla mücadele ve yoksulluk sorununa çözüm önerileri, istihdam politikaları incelenmiştir.Dördüncü ve son bölümde ise yoksulluk sorunu karşısında Türkiye'de uygulanan sosyal politika uygulamaları incelenerek bir yol izlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Poverty, which is one of the most important items of development process in recent years, is one of the major interests of both economics and sociology. As it occurs correspondingly with the economic and/or social developments, and is seen over a wide common geography in the earth, poverty alleviation and examination in Turkey from various aspects constitute the main subject of this survey.In the first part of this study is a conceptual framework was clarifies the issue. The concept of poverty and social policy in this direction are investigated.In the second part a theoretical framework of theoretical economic considerations related to poverty, poverty in the emergence of varieties and a major cause of poverty, unemployment issues that were discussed.In the third chapter of poverty and solutions to poverty and poverty issues, employment policies are examined.In the fourth and last part of the problem of poverty in the face of social policies applied in Turkey by examining the way practices were followed